Volumul tranzacţiilor cu gaze naturale în Europa ar putea înregistra un nou record în 2019

Volumul tranzacţiilor cu gaze naturale realizate în acest an în Europa ar putea depăşi valoarea record de 52.604 Terawatt oră (TWh) atinsă în 2018, graţie creşterilor înregistrate la huburile de tranzacţionare din Olanda, Germania şi Italia, a estimat vineri firma de consultanţă Prospex, transmite Reuters citat de Agerpres.

Dacă pe ansamblul anului trecut, volumul tranzacţiilor cu gaze naturale pe cele 11 pieţe monitorizate de Prospex a crescut cu 5% comparativ cu 2017, în prima jumătate a acestui an volumul tranzacţiilor a crescut cu cel puţin 10% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Prospex nu a oferit însă o cifră anume privind volumul tranzacţiilor cu gaze naturale înregistrat în prima jumătate a acestui an, comparativ cu un volum de 26.000 Terawatt oră înregistrat în perioada ianuarie-iunie 2018.

„Pe ansamblu, voi fi foarte surprins dacă la finalul lui 2019 nu vom avea un nou record anual cu privire la volumul tranzacţiilor cu gaze naturale în Europa”, a declarat autorul raportului, Nigel Harris.

Tranzacţiile angro cu gaze naturale şi-au revenit în ultimii ani, în condiţiile în care resursele proprii de gaze naturale ale Europei sunt în scădere şi în paralel cresc livrările de gaze naturale lichefiate.

Prospex susţine că avansul volumului tranzacţiilor pe piaţa Title Transfer Facility (TTF) din Olanda a compensat pentru continuarea declinului tranzacţiilor la hub-ul de gaze naturale National Balancing Point (NBP) din Marea Britanie. Piaţa TTF absoarbe gaze naturale care ajung din Norvegia şi Rusia precum şi din ce în ce mai multe gaze naturale lichefiate, ceea ce îi permite să eclipseze activităţile hub-ului NBP. Această dinamică a permis TTF să înregistreze în 2018 o creştere de 28% a volumului tranzacţiilor, în timp ce volumul tranzacţiilor la NBP a scăzut cu 19%.

Prospex susţine că în prima jumătate a acestui an, volumul tranzacţiilor cu gaze pe piaţa TTF a fost de aproape trei ori mai mare decât cel înregistrat la hub-ul NBP.

Având în vedere că preţul global al gazelor naturale a crescut cu aproximativ 20% anul trecut, valoarea totală a tranzacţiilor de gaze în Europa s-a ridicat în 2018 la 1.190 miliarde euro (1.340 miliarde dolari), în creştere cu 35% comparativ cu 2017, depăşind pentru prima dată în istorie pragul de 1.000 de miliarde de euro, susţine Prospex.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *