Volumele de gaze exportate în Republica Moldova și Ucraina s-au redus cu două treimi

Volumele de gaze care tranzitează România către est, spre Republica Moldova și Ucraina, s-au redus cu aproape două treimi de la 1 septembrie, de la o medie de peste 70 GWh/zi în luna august la 25 GWh/zi în primele zile ale lunii curente.

Cantitatea de gaze reexportată spre Ungaria a rămas, în schimb, relativ constantă, la o medie de 66 GWh/zi.

Cum majoritatea gazelor exportate către Republica Moldova și Ucraina erau la rândul lor importate via Bulgaria, și fluxul fizic prin punctul de interconectare de la Negru Vodă a scăzut corespunzător, de la 144 GWh/zi la 78 GWh/zi.

Volumele exportate direct către Republica Moldova prin punctul de interconectare de la Ungheni s-au diminuat de la o medie de 13,5 GWh/zi la 5 GWh/zi, iar cele care ajungeau în Ucraina prin Isaccea, de la 57 GWh/zi la 20 GWh/zi.

În luna august, tranzitul gazelor către Republica Moldova s-a înjumătățit comparativ cu luna iulie, în timp ce cel către Ucraina a crescut a un nivel record de peste 55 GWh/zi.

Gazul exportat direct către Chișinău prin punctul de interconectare de la Ungheni este de proveniență internă, Energocom anunțând că are semnat un contract cu OMV Petrom, însă și cel care ia calea Kievului prin coridorul transbalcanic este, probabil, destinat tot Republicii Moldova, care-l înmagazinează doar în depozitele deținute de Ucraina.

În trecut, gazul curgea din Ucraina către Balcani și nu invers, ca în prezent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *