Volker Raffel, E.On România: Vrem să demonstrăm că putem folosi hidrogenul în rețeaua nostră

Hidrogenul este un fapt şi sunt convins că îl vom folosi în viitor iar cu proiectul pilot pe care l-am început la Mediaş vrem să demonstrăm că putem să-l folosim deja în reţeaua noastră, a declarat, joi, Volker Raffel, CEO al E.ON România.

El a participat la testarea funcţionării aparatelor de utilizare a gazelor naturale şi a reţelei de distribuţie cu amestec de 80% gaze naturale şi 20% hidrogen, aceasta fiind prima etapă a proiectului pilot 20HyGrid, lansat în premieră în România.

„Sunt convins că hidrogenul este un fapt. Ştiu că avem discuţiile dacă folosim hidrogen în viitor sau nu. Sunt convins că îl vom folosi.(…) Hidrogenul este un fapt, în primul rând. În al doilea rând, cum ne încălzim în 20 de ani? Putem să ne încălzim doar cu electricitate? Nu. Un coleg de-al meu a încercat să aibă o pompă de căldură într-un bloc de locuinţe în Bucureşti şi sistemul de încălzire nu este potrivit pentru pompe de căldură. Şi nu putem să instalăm o putere atât de mare acolo, pentru că energia electrică care ajunge acolo este suficientă pentru lumină, dar nu pentru o pompă de căldură. Şi o pompă de căldură, dacă este comandată una pentru o casă individuală, asta astăzi înseamnă o investiţie de 150.000 lei şi nu toată lumea poate să investească această sumă. Este clar că nu putem să ne încălzim doar electric în 20 de ani, în România. Şi dacă avem hidrogenul şi dacă vrem să încălzim fără CO2…Unde să folosim hidrogenul? (…) Pentru mine e clar că trebuie să folosim hidrogenul şi în apartamente. Am deosebita onoare să începem astăzi cu acest proiect pilot. Vrem să demonstrăm că putem să-l folosim deja în reţeaua existentă. Vrem să ştim mai mult, care din instalaţiile noastre sunt deja potrivite şi în care să investim? Sperăm cu fonduri europene”, a spus Volker.

Acesta a subliniat că E.ON şi Delgaz Grid vor să demonstreze că pot livra acelaşi confort oamenilor şi, în această vară, vor să meargă un pas înainte şi să ajungă cu un proiect pilot şi în case individuale, „la clienţi reali”.

Compania Delgaz Grid, membră a grupului E.ON România, a început joi, în poligonul Centrului de Instruire Profesională de la Mediaş, testarea funcţionării aparatelor de utilizare a gazelor naturale şi a reţelei de distribuţie cu amestec de 80% gaze naturale şi 20% hidrogen, aceasta fiind prima etapă a proiectului pilot 20HyGrid.

Testele urmăresc să determine cu rigurozitate nivelul de compatibilitate cu hidrogenul al componentelor reţelei existente de distribuţie a gazelor naturale şi al instalaţiilor şi aparatelor de utilizare ale clienţilor casnici. Ele iau în calcul toate particularităţile din România pentru validarea unei soluţii tehnice la nivel naţional privind utilizarea în condiţii de siguranţă a amestecului de gaze naturale şi hidrogen.

Echipa de specialişti ai companiei va continua să testeze, în săptămânile următoare, etanşeitatea diverselor componente ale reţelei, combustia şi parametrii de funcţionare pentru mai multe tipuri de aparatură casnică, de la diferiţi producători. Totodată, va fi analizată comportarea tronsoanelor de reţea din oţel şi polietilenă la amestecul de 80% gaze naturale şi 20% hidrogen.

Vor fi testate centrale termice, aragaze, convectoare, aparate de preparat apă caldă, arzătoare din sobe de gătit, încălzit etc. De exemplu, vor fi testate atât centrale termice existente, modele mai vechi, fără condensaţie, instalate înainte de 2015, precum şi centrale în condensaţie, instalate în special după 2015, respectiv aparate de generaţie nouă, care sunt deja pregătite pentru amestec cu 20% hidrogen.

Delgaz Grid are ca parteneri şase mari producători de centrale termice şi aragaze care acoperă aproximativ 80% din piaţa din România, ceea ce asigură o reprezentativitate foarte bună în cadrul proiectului.

Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 25.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău) şi o reţea de electricitate de peste 81.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *