Volker Raffel, E.On România: “Tarifele de distribuție trebuie majorate conform legii, înghețarea lor nu mai poate fi prelungită. Nu cerem nicio favoare”

Șeful E.On România, Volker Raffel, spune că, pe fondul costurilor mari de anul trecut, nerecuperate, și a nevoii acute de investiții, ANRE trebuie să revină la vechea metodologie de stabilire a tarifelor de distribuție, care au fost înghețate anul trecut. Autoritatea trebuie să ia o decizie luna viitoare.

Operatorii rețelelor de distribuție a energiei electrice și gazelor naturale au fost printre cei mai afectați din sectorul energetic anul trecut, în contextul crizei energetice. Pe fondul creșterii prețurilor la energie și a impunerii plafoanelor de preț la clienții finali, tarifele de distribuție, din care companiile trebuie să asigure atât funcționarea rețelelor, cât și investițiile pentru extindere, racordarea de noi clienți, și îmbunătățirea calității serviciului, au fost înghețate.

În condițiile în care costurile distribuitorilor au tot crescut – mai ales la electricitate din cauza creșterii prețului energiei pentru consumul tehnologic (CPT), ce a oferit reglementatorul ANRE a fost promisiunea că firmele își vor recupera, etapizat, aceste costuri în următorii cinci ani și, abia din acest an, garanția că și distribuțiile vor avea parte de energia pentru CPT la preț plafonat (450 de lei/MWh).

ANRE trebuie să decidă o creștere a acestor tarife de distribuție, plătite în final de clienți, prin facturi, de la 1 aprilie, care să cuprindă și o recuperare a costurilor din trecut. O sarcină deloc ușoară și poate nepopulară, dar operatorii spun că nu mai pot funcționa așa.

“Tarifele pentru activitatea de distribuție au fost înghețate pentru un an, în anul 2022. Iar ajustările făcute acum un an nu au fost suficiente. De exemplu, pentru partea de gaz ele nu au fost aproape deloc.  Nu cerem nicio favoare! Cerem doar ca autoritatea de reglementare să revină la vechea modalitate de a stabili tarifele de distribuție a rețelelor de gaz și electricitate. Dacă acest lucru este făcut, atunci acesta este drumul cel bun”, a spus, la Zf Power Summit, Volker Raffel, CEO al E.On România, compania care operează una dintre cele opt rețele de distribuție de energie electrică din țară și una dintre cele două de distribuție a gazelor.

“Anul trecut am avut costuri adiționale de sute de milioane de euro și tarifele de distribuție nu au fost crescute. Ni s-a spus atunci: nu vă dăm o creștere a tarifelor acum, dar veți primi înapoi în anii ce urmează. Până acum a fost în regulă, dar nu este o situație pe care o putem prelungi.

Foarte pe scurt, dacă tarifele vor fi stabilite așa cum ar trebui, atunci cred că vom putea merge mai departe. Este necesar pentru România, pentru că așa vom putea investi în infrastructură. De exemplu, știți că operăm rețeaua de electricitate în Moldova, este necesar să o întărim lângă granițele cu Moldova și Ucraina. Și putem face asta, dar mesajul este că toți trebuie să ne facem treaba! Nu mă plâng acum de legislație, sper că avem acum o legislație mai stabilă și mai multă predictibilitate”, a spus șeful E.On.

Volker Raffel spune că este nevoie de investiții mari în rețele, pe mai multe paliere, de aici și nevoia ca, prin tarife adecvate, operatorii să aibă disponibile resursele financiare pentru a face acest lucru.

“Trebuie să investim ca să scoatem România din această criză. Ce trebuie subliniat este că rețelele de distribuție sunt coloana vertebrală pentru aceste dezvoltări și evoluții.

Eficiența energetică – în loc de folosirea ineficientă a energiei pentru încălzire, de exemplu, e-mobilitatea, panourile fotovoltaice, la care se adaugă pompele de căldură – toate acestea nu vor putea funcționa fără rețele de distribuție.

În cazul Delgaz Grid, de la un număr de doar 67 de prosumatori la sfârșitul lui 2020 conectați la rețeaua noastră, acum avem circa 5.500 și cred că vom avea 10.000 la sfârșitul acestui an. Vă puteți imagina ce eforturi trebuie făcute și de ce forță de muncă avem nevoie în compania noastră pentru a face aceste conectări?

Dacă acest lucru se întâmplă, cred că vom vedea semnificativ mai multă energie din surse regenerabile deja la sfârșitul acestui an. Și aici investițiile companiilor de distribuție sunt cruciale.

Trebuie să conectăm aceste noi surse la rețea, dar acest lucru nu este suficient, pentru că dacă vom conecta 10 case pe o stradă, iar toate cele 10 case vor avea fotovoltaice, rețeaua nu va fi suficient de puternică. Deci, trebuie să investim continuu pentru a întări rețeaua.

De asemenea, trebuie nu doar să înlocuim rețelele vechi, din anii 70, dar trebuie înlocuită și infrastructura din anii 90 care a fost construită, din păcate, nu întotdeauna la cea mai bună calitate.

În același timp, trebuie să investim în soluții de securitate cibernetică, trebuie să investim în tehnologie, în IT și așa mai departe. Deci există o mare nevoie de investiții”, a spus Volker Raffel.

Recuperarea banilor de la stat, veșnica problemă

Șeful E.On a vorbit și el despre faptul că operatorii din distribuție și furnizare a trebuit să finanțeze ei, mai întâi, schema de sprijin impusă de stat urmând să recupereze banii de la Guvern. Banii se întorc însă foarte greu.

“Da, desigur (că mai avem de recuperat bani de la stat – n.red.) Mai întâi, pe parte de distribuție, răspunsul a fost: OK nu putem crește tarifele pe parte de distribuție pentru că trebuie să aplatizăm această povară pe un orizont de timp de 5 ani. Oricum, pe partea de distribuție, ceea ce clientul plătește în tariful de distribuție este doar o mică parte.

Marea problemă este costul energiei în sine pentru clienți. România este singura țară în care furnizorii sunt folosiți ca instituții bancare. Am pre-finanțat schema de sprijin a consumatorilor de energie, dar nu doar pentru trei luni, cum era prevăzut la început! Acum chiar nu ne este permis să aplicăm pentru aceste rambursări pentru decembrie, ianuarie și februarie, și, iată că suntem aproape la sfârșitul lunii februarie. Deci pre-finanțarea pe primele trei luni este una, pe de-o parte, dar pentru perioada de dinainte, aprilie-noiembrie, am solicitat 480 milioane de euro, din care 320 sunt plătite, deci pentru perioada de dinainte de noiembrie doar două treimi sunt plătite la acest moment.

Am văzut îmbunătățiri în ceea ce privește plata, dar încă sunt puncte slabe în administrare. Nu vorbim despre o lacună legislativă, ci despre o viteză redusă de reacție, ceea ce nu ajută, evident, deoarece toamna trecută cred că am discutat despre situația noastră financiară. Am atins limita maximă de creditare! Sunt optimist, dar trebuie să rezolvăm și această problemă de administrare”, a mai spus șeful E.On România.

Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.On, operează o reţea de gaze naturale de 24.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 83.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui.

De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.On a investit circa două miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate.

 

1 Comment

  1. Coruptia din energie: firmele de apartament, care nu au nicio unitate de productie, cumpara energie de la producatori si o revand la pret doresc ei. Nu exista nici un ados comercial reglementat! Hotie!
    Eliminarea coruptiei si imbogatirii firmelor private din energie nu se poate realiza decat printr-o singura masura:
    NATIONALIZAREA SISTEMULUI ENERGETIC NATIONAL !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *