UPDATE Volatilitate crescută pe piaţa spot: Electricitatea costă din nou peste 200 de lei pe MWh, după ce miercuri era aproape gratis

Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei de specialitate OPCOM a revenit joi la valori de peste 200 de lei pe MWh, după ce, miercuri, s-a tranzacţionat cu un ban în majoritatea intervalelor orare ale zilei, arată datele operatorului bursier, analizate de Agerpres. Vineri, unul dintre reactoarele centralei de la Cernavodă va fi oprit, pentru o lună. UPDATE: Preţurile au crescut şi pentru ziua de vineri. Cifrele la finalul textului.

Aceasta deoarece consumul a fost foarte mic (în jur de 6.000 de MW), miercuri fiind 1 Mai, zi liberă legal, iar acest lucru s-a suprapus cu o producţie mare de energie eoliană (2.500 de MW), care este cea mai ieftină.

Ca urmare a preţului mic de pe piaţa din România, ţara noastră a exportat energie constant în ziua de miercuri, ajungându-se la peste 1.300 de MW în orele de seară.

Joi, însă, preţul pe piaţa spot are o medie de 229 lei pe MWh şi un maxim de 345 lei între orele 20:00 şi 21:00.

Consumul naţional era de 6.978 MW, la ora 11:10, iar producţia se ridica la 7.028 MW, diferenţa fiind exportată, potrivit informaţiilor oferite de Transelectrica. Energia hidro este pe primul loc, cu 40% din producţie, urmată de cărbune (20%), nuclear (19%), fotovoltaic (10,3%), hidrocarburi (6,7%), eolian (1,8%) şi biomasă (0,8%).

Este posibil ca preţurile să mai crească, în lipsa unui aport semnificativ al energiei eoliene, pentru că în data de 3 mai va fi oprit, pentru lucrări de mentenanţă anunţate, unul dintre cele două reactoare ale centralei nucleare de la Cernavodă, care are o putere de 700 MW. Unitatea va fi oprită aproximativ o lună de zile.

UPDATE: Preţurile din PZU au crescut şi pentru ziua de vineri

Preţul mediu pentru toate intervalele de livrare pentru ziua de vineri a crescut cu 5% faţă de cel de joi, iar pentru orele de vârf preţul este cu circa 8% mai mare. Cel mai mare preţ, de 336 de lei/MWh, este aferent intervalului oratr 21.00,.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *