Volatililate maximă: Prețul spot al energiei a scăzut azi accentuat în România, singura țară din Europa cu minus față de ieri

În condițiile în care am tot vorbit despre creșterea continuă a prețurilor spot la energie electrică din România, iată că avem parte și de contrariul: România este singura țară din Europa în care prețul a scăzut

Prețul mediu spot al pieței pentru ziua următoare (PZU) de la București este de 135,9 euro/MWh, pentru energia livrată mâine potrivit datelor operatorului pieței de la București. Prețul este cu aproape 18% mai mic decât cel de ieri, dar mai importante sunt două lucruri.

Primul este acela că suntem singura piață din Europa continentală în care acest preț a scăzut. Al doilea este că, situație destul de rară, prețul de la noi este decuplat (este mult mai mic) decât prețurile din piețele spot cu care suntem cuplați, mai ales cea maghiară.

Iată prețurile spot din Europa, pentru energia livrată mâine

După cum se poate vedea din grafic, prețul este semnificativ sub cel din Ungaria, singura piața din mecanismul nostru de cuplare cu care România are conexiune fizică. Mâine, atunci când vor avea loc și schimburile fizice cu energia tranzacționată azi, vedem că, de la ora 09.00 până la ora 23.00, din România se exportă energie în rețeaua maghiară, la o putere orară de 502 MW, adică maximul admis din punct de vedere comercial (valoarea ATC).

Posibila cauză? Bate vântul

În general, atunci când apare o astfel de decuplare și o scădere de preț în piața spot, se întâmplă pentru că intră în sistem energia eoliană, cea cu cel mai ridicat grad de imprevizibil. Așa pare a se întâmpla și mâine. Prognoza consultată de noi la această oră arată că mâine eolienele vor produce la o putere medie orară de circa 1.400 MW, în condițiile în care puterea instalată în eolian în România este de circa 3.000 MW.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *