Șeful ANRE e în vizită din SUA. Discuții despre eolienele offshore, invitații pentru companiile americane de a veni în România

O delegație ANRE condusă de președintele domnul George Niculescu se află în aceste zile la Washington, alături de experți de la Ministerul Energiei, Transelectrica și Acropo. Delegația română încearcă să identifice cele mai bune soluții și cele mai bune practici pentru sectorul energetic din România, potrivit unei informări a ANRE de pe pagina proprie de facebook pe care o prezentăm integral mai jos

În prima zi pe pământ american, delegația română a avut două întâlniri extrem de importante.
Prima întâlnire a fost la Department of Interior, unde s-a discutat cu reprezentanții BOEM (Bureau of Ocean Energy Management) și BSEE (Bureau of Safety and Enviromental Enforcement). Experții americani au prezentat instituțiile care sunt implicate în procesul de autorizare a proiectelor offshore wind, rolul fiecăruia, precum și standardele pentru fiecare operațiune în parte. România își propune să fie prima țară din regiune care va reglementa acest sector important pentru viitorul energetic național.
A doua întâlnire a fost la Departamentul de Stat, unde s-a discutat cu principalul secretar adjunct, Laura Lochman. Delegația din România a analizat împreună cu partea americană situația sectorului energetic din România, cu accent pe proiectul dezvoltării eolienelor offshore. O altă temă majoră discutată a fost aceea a provocărilor regionale în context geopolitic, unde fiecare parte a împărtășit propria sa experiență și expertiză.
În a doua zi petrecută la Washington, partea română a avut întâlniri cu dl. John Begala, vicepreședintele Agenției ITA – International Trade Administration. Alături de domnul Begala s-a analizat modul în care pot fi facilitate relațiile comerciale dintre cele două țări și cum ar trebui acționat pentru atragerea de noi investiții în sectorul energetic din România.
O altă discuție importantă a avut loc cu experții și consultanții CLDP – Comercial Law Developing Program unde, într-un format extins, s-a analizat, la nivel tehnic, cadrul legal și instituțional necesar pentru dezvoltarea industriei offshore wind.
În cadrul vizitei, a avut loc şi o întâlnire specială cu reprezentanții Departamentului pentru Energiei din SUA, unde s-a analizat, alături de Jian Fu, cum poate fi asigurat un cadru necesar dezvoltării energiei regenerabile, dezvoltării rețelei de transport și industriei hidrogenului.
Cea de-a doua zi s-a încheiat cu o prezentare susținută de Sarah McKinley, reprezentant al FERC – Federal Energy Regulatory Comission. Analiza FERC va contribui la înțelegerea, cu uşurinţă, a provocărilor ce trebuie depăşite pentru a consolida sectorul energetic românesc pe baze solide, astfel încât să corespundă provocărilor și cerințelor din viitor.
Partea română apreciază expertiza părții americane şi o va folosi atunci când va construi cadrul legal pentru dezvoltarea acestor industrii în România.
Președintele ANRE, domnul George Niculescu, a transmis în cadrul fiecărei întâlniri că România invită companiile americane din domeniul energiei să investească la noi în țară. Investițiile americane de până acum și cele estimate a avea loc în viitor, precum și cooperarea instituțională foarte bună dintre cele țări demonstrează că Parteneriatul Strategic dintre SUA și România a ajuns la maturitate și se dezvoltă pe toate componente, în special pe zona de energie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *