Vitol a ajuns mare acţionar la Sterling

Compania olandeză Vitol, unul dintre cei mai mari traderi cu produse petroliere din lume, a ajuns acţionar semnificativ la Sterling Resources, compania care explorează o parte din platoul continental al Mării Negre.

Vitol Energy (Bermuda), parte a Vitol Holding BV Rotterdam a achiziţionat 8% din acţiunile Sterling Resources, adică 7,8 milioane de acţiuni, pentru care ar fi plătit 25 de milioane de dolari. După această tranzacţie, Vitol deţine 10,3% din Sterling. Compania olandeză a anunţat că a cumpărat participaţia la Sterling „în scopuri investiţionale”.

Vitol, mai cunoscută publicului ca trader global de energie, are şi capacităţi de rafinare care însumează 100.000 de barili pe zi dar şi operaţiuni în zona de explorare şi producţie în Ghana, Camerun, Filipine, Kazahstan, Rusia şi Azerbaidjan.

Sterling deţine în Marea Neagră două blocuri, Pelican şi Midia, la care estimează că poate începe producţia în toamna lui 2013. După scandalul mai vechi legat de modalitatea de atribuire a concesiunii pentru cele două blocuri, Sterling a intrat din nou în conflict cu autorităţile române, pe care le acuză că statul român o împiedică să înceapă lucrările la cele două blocuri, din motive politice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *