Ministrul Energiei, Virgil Popescu, s-a declarat luni dispus să ia în considerare varianta supra-impozitării companiilor din energie, ca instrument pentru limitarea preţului crescut al energiei pentru consumatorii finali, potrivit Agerpres.
„Astăzi am auzit un alt tip de plafonare – plafonare prin impozitare. Este o discuţie care poate avea loc. Nu sunt adeptul plafonării preţului la producător, pentru că asta descurajează investiţiile, dar dacă vorbim de altceva, de o supra-impozitare pentru profituri excepţionale, dacă vorbim de limitarea preţului către consumatorul final, atunci putem discuta, sigur. O supra-impozitare nu o putem discuta fără implicarea celor de la Finanţe, să ştim exact pe ce stă, dar e o discuţie care merită deschisă şi care merită continuată”, a afirmat Virgil Popescu, în Parlament, la Ora Guvernului.
Pe de altă parte, în ceea ce priveşte strategia de tranziţie energetică, ministrul Energiei a atras atenţia că trebuie analizată amprenta totală asupra mediului lăsată de energiile eoliană şi solară.
„Trebuie să ne uităm la amprenta totală a fiecărei tehnologii şi am ridicat această problemă şi am cerut să ne uităm la energia eoliană şi să vedem ce înseamnă (amprenta ei totală, n.r.) de când o producem până când se finalizează: poluează sau nu poluează? Această problemă cu paletele (administrarea lor după ieşirea din uz, n.r.) o au absolut toţi cei care au instalat energie eoliană în lume. De acelaşi lucru putem vorbi şi a energia solară: ce facem cu panourile după un timp, dacă se mai pot reutiliza sau nu, cu capacităţile de stocare, cu bateriile şi aşa mai departe”, a menţionat Virgil Popescu.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a participat luni la ‘Ora Guvernului’ în plenul Camerei Deputaţilor.
În 12 septembrie, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor l-a invitat pe ministrul Energiei la ‘Ora Guvernului’, pe tema facturilor la energie, la solicitarea grupului minorităţilor naţionale.
Companiile petroliere plătesc deja „windfall tax”
Petrom și Romgaz, cei doi producători români de gaze, plătesc acum exact acest fel de impozit, sub forma unei “windfall tax”.
El se numește “Impozitul asupra veniturilor suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale” și apare în O.G. nr. 7/2013, adoptată de Parlament cu modificări prin Legea nr. 73/2018. Acolo spune că Petrom și Romgaz plătesc acum un procent de 80% aplicat pe venitul suplimentar obținut din diferența dintre 85 lei/MWh și prețul de vânzare. Pare că ar fi așadar o dublă impozitare dacă cel două texte de lege nu se armonizează.