Virgil Popescu: Preconizăm să aprobăm strategia energetică naţională şi PNIESC până la sfârşit de aprilie

Guvernul estimează că Strategia energetică naţională şi Planul Naţional Integrat de Energie şi Schimbări Climatice (PNIESC) vor fi aprobate până la sfârşitul lunii aprilie, a declarat marţi ministrul desemnat pentru Economie, Energie şi Mediul de Afaceri, Virgil Popescu, în timpul audierilor în comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului, potrivit Agerpres.

Acesta a subliniat că Planul Naţional Integrat de Energie şi Schimbări Climatice trebuie coordonat cu strategia energetică naţională.

„Planul Naţional Integrat de Energie şi Schimbări Climatice trebuie clar coordonat cu Strategia energetică. În Planul Naţional aveam o ţintă de 30,7% energie regenerabilă, în Strategia naţională, care era în faza de avizare la mediu, era parcă de 28%. Nu putem merge pe de o parte, la Comisie, cu o ţintă, iar pe partea de strategie cu altă ţintă. Am fost la Ministerul Mediului în trei-patru discuţii, ca să deblocăm şi planul, pentru că trebuie să ştiţi că Planul Naţional Integrat de Energie şi Schimbări Climatice nu este al Ministerului Economiei, ci Economie şi Energie plus Ministerul Mediului. Împreună facem acest plan, să-l acomodăm cu strategia. Vom modifica şi strategia energetică, în sensul că vom scoate ca proiecte punctuale acele proiecte care sunt blocate la Mediu şi vom lăsa linii directoare – atâta producţie hidro, atâta hidro prin pompare, atâta energie pe gaz, atâta energie nucleară, în aşa fel încât să deblocăm şi strategia”, a precizat Virgil Popescu.

Ministrul propus pentru Economie a susţinut că România va fi un hub energetic, iar acest aspect va fi incus în PNIESC.

„Preconizăm că vom avea şi strategia şi Planul până la sfârşitul lunii aprilie aprobate şi trimise prin hotărâre de Guvern, iar Planul Naţional l-am trimis, l-am pus în dezbatere publică, l-am trimis colegilor din Parlament de la comisii, tocmai pentru a putea primi feed-back şi de la dumneavoastră şi a putea integra acel feed-back în versiunea finală. Da, România va fi un hub energetic şi evident că asta va fi integrat în PNIESC. De aceea facem reactoarele 3 şi 4, ca să avem mai multă energie, de aceea încercăm să deblocăm investiţiile din Marea Neagră, să avem mai mult gaz ca să-l consumăm în ţară şi să producem şi energie electrică, de ce nu şi petrochimie, de ce nu să dezvoltăm şi reţeaua de încălzire şi de distribuţie a energiei pentru populaţie pe bază de gaz”, a completat Virgil Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *