Virgil Popescu: Mi-am schimbat furnizorul de gaze și electricitate, am trecut la Electrica. Sfătuiesc consumatorii să fie atenți și să se mute!

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a acordat un interviu amplu agenției naționale de presă Agerpres, în care a abordat și subiectul schimbării furnizorului de gaze și electricitate. Redăm în continuare fragmentul relevant din discuție.

AGERPRES: Vreau să vă întreb şi despre liberalizarea pieţei gazelor, care teoretic s-a întâmplat la 1 iulie, practic consumatorii casnici nu simt nimic în factură. La ce să se aştepte ei pe viitor?

Virgil Popescu: Acum vă spun sincer: factura din iulie vine în august. Nu au cum să simtă. Şi nu au cum să simtă nici dacă ar exista o ieftinire acum, întrucât consumul este foarte mic. Dar dacă tot m-aţi întrebat de liberalizarea preţului, primul semn de scădere a preţului l-a dat o companie (Engie – n.r.) dintre cele două mari (E.ON şi Engie – n.r.), care a anunţat o scădere de 10% şi de 15%. S-a anunţat deja de vreo zece zile. Astăzi, în schimb, am văzut cea mai îndrăzneaţă ofertă de pe piaţă, o companie din energie electrică (Electrica – n.r.), practic cel mai mare jucător pe piaţa energiei electrice, a intrat puternic pe piaţa gazelor naturale şi a anunţat 15% reducere la preţul gazelor naturale.

 

Dacă îmi aduc aminte, pentru că am citit şi eu foarte interesat oferta de astăzi, dacă eşti şi consumatorul de energie electrică al lor, eşti clientul lor la energie electrică, îţi oferă gazul la 65 de lei. La preţul acesta nicio o altă companie nu l-a oferit până în acest moment. Pe mine mă bucură acest lucru din prisma faptului că un jucător în piaţă oferă un preţ bun şi faptul că a început să se simtă concurenţa pe piaţa energiei electrice şi pe piaţa gazelor naturale. Şi mă bucur că este o companie românească, este o companie unde statul român mai are în continuare 48% din acţiuni şi că vrea să câştige piaţă şi eu sunt convins că, dacă vor porni aşa, vor câştiga o foarte mare cotă din piaţa gazelor naturale şi dacă vor veni şi alţii din energie electrică şi mai sunt din ce ştiu eu pe piaţă pregătite oferte de a ataca piaţa gazelor naturale, până în toamnă când va creşte consumul de gaze naturale şi se va simţi în factură, românii vor simţi scăderea preţului la gaze naturale.

Ceea ce am afirmat, că de la 1 iulie vom avea o scădere de preţ atât la energie electrică şi la gazele naturale, la energie electrică este. Eu am zis între 1 şi 2%, ANRE a reglementat cu 1,9% şi am zis-o demult ştiind tendinţele din piaţă, iar la gazele naturale am spus între 10% şi 15%. Până acum piaţa şi cei care au făcut aceste lucru mi-au dat dreptate.

Dacă vor exista în continuare companii care vor specula achiziţia gazului ieftin şi vânzarea către populaţie scump vom interveni în piaţă, deocamdată nu cred că este cazul, aşteptăm în continuare cam pe toţi jucătorii din piaţă să-şi refacă ofertele şi să vină către cetăţeni, către consumatorul casnic, să ofere un preţ bun la gaze naturale.

Pe fondul scăderii preţului la gaze naturale la clientul casnic va scădea şi la clientul industrial, ceea ce mă bucură şi mai mult pentru că practic va creşte competitivitatea industriei româneşti. Marii consumatori de gaze vor avea surse mai ieftine şi automat produsele lor vor fi mai ieftine şi vor fi mai competitive.

AGERPRES: Dumneavoastră aţi încheiat un nou contract pe piaţa gazelor?

Virgil Popescu: Eu am afirmat de acum două sau trei săptămâni când am fost la o televiziune naţională şi am spus că m-am mutat, aici unde stau în Bucureşti. Am spus că m-am mutat la Electrica, la Electrica SA. Şi la energie electrică şi la gaze naturale, pentru că aveam energia electrică la unul şi gazele la altul, nu era Electrica, m-am mutat, am un pachet la Electrica.

AGERPRES: Cât aţi economisit?

Virgil Popescu: Astăzi Electrica a anunţat reducerea. Eu m-am mutat înainte. Era mai ieftin decât aveam la data respectivă.

AGERPRES: Deci aţi economisit cam 10-15%?

Virgil Popescu: Da! La energie electrică era mai ieftin decât aveam eu, iar la gaze naturale a fost un pic mai ieftin, dar am vrut să mă mut pentru că nu mi s-a părut normal… Cel puţin să dau un semnal în piaţă, că dacă cei doi mari nu scad, eu unul mă mut. Nu pot să rămân captiv unui furnizor de gaze naturale care nu are nicio reacţie în piaţă, în momentul în care preţurile în piaţă au scăzut. Şi m-am mutat. Şi astăzi Electrica a anunţat o scădere la trei săptămâni după ce m-am mutat.

AGERPRES: Şi ce îi sfătuiţi pe consumatori?

Virgil Popescu: Să fie foarte atenţi şi să se mute. Evident se pot muta, chiar dacă au contract acum, chiar dacă încheie mâine un contract, nu-i mai convine, se poate muta la alt furnizor de gaze naturale sau de energie când se va liberaliza piaţa energiei electrice. La energie electrică în continuare este preţ reglementat, preţul teoretic este acelaşi în toată ţara, diferă tariful de distribuţie, dar acum te poţi muta pe gaze naturale unde doreşti, unde crezi tu că este mai bine, iar acest tarif de 65 de lei pe mine cel puţin mă satisface. Este suficient de jos, cam pe acolo pe unde am intuit că o să fie, în condiţiile în care se cumpără cu 30 de lei, cu 40 de lei, cu 48 de lei, deci consider că orice furnizor câştigă suficient la preţul acesta în aşa fel încât să simtă şi cetăţeanul scăderea de preţ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.