Ministrul Energiei a reiterat ideea că gazele vor înlocui cărbunele în producția de energie electrică și a spus că 2026 ar putea fi anul în care resursele de gaze din Marea Neagră ar putea fi în final valorificate. De ani de zile companiile implicate în proiect cer modificarea prevederilor legii offshore, anunțată inclusiv de ministru dar încă neoperată, pentru a putea extrage gazele.
Ne-am angajat să renunţăm la producţia de energie electrică pe bază de cărbune, pentru a ne îndeplini ţintele de decarbonare şi ne dorim ca, în 2026, să folosim gazul din Marea Neagră pentru a înlocui cărbunele, a scris, marţi, pe propria pagină de Facebook, ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu.
„Astăzi am participat la conferinţa online „The Strategic Energy Projects of Romania. Perspectives and Development Opportunities”, organizată de New Strategy Center, alături de Josh Volz, Secretar adjunct interimar pentru Africa, Europa, Eurasia şi Orientul Mijlociu, Departamentul pentru Energie al SUA şi reprezentanţi ai mediului privat.
Cu această ocazie, am transmis ca avem nevoie de implementarea proiectelor strategice în energie, pentru că astfel creştem gradul de securitate al ţării noastre. În cadrul parteneriatului strategic cu SUA avem în plan investiţii strategice în domeniul nuclear, aşa cum a anunţat şi preşedintele României Klaus Iohannis la COP26. Ne dorim să fim un hub tehnologic pentru SMR, ne dorim să dezvoltăm reactoarele pe tehnologie CANDU alături de aliaţii şi partenerii noştri americani, canadieni şi francezi.
Ne-am angajat să renunţăm la producţia de energie electrică pe bază de cărbune, pentru a ne îndeplini ţintele de decarbonare. Vom înlocui cărbunele din marile complexe energetice cu gaz, de aceea suntem concentraţi şi pe gaz. De asemenea, ne dorim ca, în 2026, să folosim gazul din Marea Neagră pentru a înlocui cărbunele”, a subliniat Popescu.
Companiile petroliere așteaptă de multă vreme modificarea legii offshore
Pentru ca speranțele ministrului să devină realitate în 2026, este nevoie despre modificarea legii offshore. Companiile petroliere au cerut să se renunțe la câteva dintre prevederile împovărătoare din legea offshore votată în timpul guvernării PSD. Legea avea câteva prevederi, introduse atunci, care au nemulțumit investitorii: taxarea excesivă printr-un impozit suplimentar, lipsa deducerilor pentru cheltuielile masive de explorare, impredictibilitatea, obligațiile de vânzare a gazului pe piața internă. Acum, dacă ce s-a discutat cu reprezentanții companiilor chiar va fi trecut în nou lege, vom avea o relaxare a taxării (impozitul suplimentar se aplică de la prețuri mult mai mari), garanția că legislația nu se schimbă pe tot parcursul acordului, deci cît timp se scoate gazul, iar unele deduceri vor fi acceptate. În plus, prin legislația care a apărut deja între timp, piața gazelor s-a liberalizat, iar obligațiile companiilor petroliere de a vinde gazul unde dorește statul român au fost în parte eliminate.
Deși ministrul a tot spus că legea va fi modificată în Parlament, acest lucru încă întârzie. Petrom, care după ieșirea Exxon din perimetrul Neptun Deep, va fi operator al blocului cu rezerve estimate de până la 84 de miliarde de metri cubi, de gaze a făcut apel la autorități să modifice legea până la finalul anului, pentru a putea lua decizia finală de investiție anul viitor.
“Neptun Deep: modificarea pana la finalul anului a Legii Offshore este esentiala pentru extractia gazului natural din proiectul Neptun Deep. In contextul unui declin abrupt al productiei de gaze naturale domestice, consideram ca gazul din Marea Neagra este solutia pentru asigurarea independentei energetice a Romaniei”, arată compania petrolieră în raportul său cu rezultatele la nouă luni.
Recent, Romgaz a anunțat că a finalizat negocierile cu Exxon pentru achiziția subsidiarei companiei americane care deține 50% din Neptun Deep pentru 1,06 miliarde de dolari. Este de așteptat ca Adunarea Generală a Acționarilor companiei să-și dea OK-ul pe tranzacție în ședința din 9 decembrie. Romgaz, companie controlată de statul român a arătat că unul dintre riscurile acestei tranzacții se referă exact la menținerea actualelor prevederi legislative.
“Întârzierea deciziei finale de investiție în cazul proiectului Neptun Deep poate întarzia calendarul de investiții și odată cu acestea momentul din care ROMGAZ ar putea beneficia de producția din perimetrul Neptun Deep”, a anunțat Romgaz.
“Sectorul de gaze naturale, precum și cel de energie electrică au suferit modificari ale reglementărilor în ultimii ani, motiv pentru care o stabilizare a cadrului legislativ este necesară pentru a putea crește gradul de încredere în proiecțiile financiare. Suplimentar, o formă îmbunățatită a legii offshore ar conduce la o profitabilitate crescuta a investiției în proiectul Neptun Deep. Dacă modificarea legii offshore este întârziată, există riscul amânării adoptarii deciziei finale de investiții și începerii investițiilor în dezvoltarea perimetrului Neptun Deep și, implicit, este amânată începerea exploatării zăcământului care ar asigura recuperarea investițiilor”, a mai arătat producătorul național de gaze.
Romgaz estimează că decizia finală de investiție ar putea fi luată în ultimul trimestru al anului viitor.