Vrem să finalizăm în acest an Centrala de la Iernut, iar dacă acest lucru nu se va putea face cu consorţiul care a câştigat licitaţia în 2016 o vom finaliza fără aceştia, pentru că avem pregătit şi scenariul B, şi scenariul C, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, în cadrul conferinţei „Aspen Dialogues: Noi oportunităţi de investiţii pentru sectorul energetic românesc”, citat de Agerpres.
„Este foarte bună tema: oportunităţi de investiţii în sectorul energetic. Totul pleacă de la mixul românesc, cărbune, gaz, nuclear şi regenerabil. Să ne uităm pe direcţiile europene, pe Green Deal, să ne focusăm pe anul 2030, pe anul 2050, pe neutralitate din punct de vedere al emisiilor de CO2 şi de aici cred că ştim unde suntem şi unde trebuie să ajungem. Vorbim de acest Green Deal şi de transformarea lui în oportunităţi de investiţii (…) avem la Romgaz în lucru centrala de la Iernut. Astăzi trebuie să finalizeze Romgaz, probabil săptămâna viitoare ne va anunţa, ultimele negocieri înaintea rezilierii, dacă nu se ajunge la un comun acord. Vrem să finalizăm anul acesta centrala de la Iernut, să nu pierdem cele 50 de milioane de euro din Planul Naţional de Investiţii. Şi vrem să o finalizăm. Dacă nu se va putea face cu consorţiul care a câştigat în 2016 licitaţia, o vom finaliza fără aceştia, asta cu certitudine. Avem pregătit şi scenariul B şi scenariul C”, a afirmat Popescu.
Potrivit ministrului de resort, România se bazează în continuare pe o pondere de 20% de energie produsă în bază de cărbune, ceea ce înseamnă că trebuie gândită tranziţia către regenerabil.
„Ne-am bătut la Bruxelles (…) pe taxonomie: pe gaz, pe nuclear. Nu am câştigat, nici nu am pierdut. Putem spune că s-a amânat un pic discuţia pe taxonomie, iar gazul şi nuclearul, împreună cu agricultura, vor fi discutate într-un act delegat ulterior. Practic, în continuare trebuie să menţinem bătălia astfel încât să putem să folosim în interiorul taxonomiei gazul natural, cu emisii de CO2, care, evident, să poată fi realizabile din punct de vedere al tehnologiei. O emisie de CO2 de 100 de grame per kilowatt nu cred că este posibilă în momentul de faţă. Nu cred că avem tehnologie, aşa cum era propunerea iniţială, pentru a putea fi implementată în România şi totuşi am reuşit la nivelul CE ca, în cadrul actului delegat care a fost aprobat ieri, să existe un chapeau în care să se facă referire la gaz şi la nuclear şi la o clauză de <>, în aşa fel încât acele tehnologii să intre în vigoare la o dată – 2027-2030 – când, probabil, tehnologiile vor evolua şi vor fi disponibile. Trecerea de la cărbune la regenerabil prin gaz este o necesitate pentru noi şi aici vorbim despre capacităţi de producţie a energiei electrice: transformarea din cărbune pe gaz”, a menţionat oficialul.
În ce stadiul este proiectul
Romgaz a acordat o ultimă perioadă de 14 zile către asocierea Romelectro-Duro Felguera pentru a finaliza centrala de la Iernut, în caz contrar producătorul de gaze fiind pregătit să realizeze pe cont propriu acest proiect, pentru a nu pierde finanţarea din Planul Naţional de Investiţii (PNI), a declarat,pe 13 aprilie , Aristotel Jude, directorul general al Romgaz, într-o conferinţă de presă.
Aceasta după ce, cu o săptămână în urmă, compania a suspendat pentru 14 zile notificarea de reziliere a contractului cu respectivul consorţiu.
„Aş vrea să infirm unele informaţii apărute în presă, respectiv marea răzgândeală şi faptul că Guvernul României ar fi intervenit. Aş vrea să vă spun foarte ferm că nu a fost nicio intervenţiei a unui reprezentant al Guvernului în ceea ce priveşte suspendarea pe 14 zile a notificării de reziliere înaintate către asocierea Duro Felguera-Romelectro”, a susţinut Jude.
Acesta a subliniat că Romgaz doreşte finalizarea centralei până la sfârşitul acestui an.
„Suspendarea cu 14 zile a rezilierii este parte a strategiei de dezvoltare a acestui proiect, întrucât dorim ca această centrală să fie realizată în cel mai scurt timp posibil. Vom lăsa să curgă aceste 14 zile, vom primi o ultimă ofertă în ceea ce priveşte modul de finalizare a acestei centrale din partea asocierii, pentru că termenul de realizare era 26 decembrie 2020, prelungit din decembrie 2019. Romgaz a luat decizia să nu prelungească acest termen final de execuţie a centralei”, a continuat oficialul Romgaz.
La momentul de faţă, contractul este în vigoare, a precizat el.
„Intenţia Romgaz este de a rezilia acest contract, aşa cum se arată şi în notificarea de reziliere, dând răgaz totuşi asocierii să-şi revizuiască propunerile făcute în faţa Romgaz pentru finalizarea centralei. În ceea ce priveşte soluţiile pentru finalizarea acestei centrale, pot să vă spun că Romgaz este pregătită şi pentru situaţia în care, după expirarea celor 14 zile, să continue prin forţe proprii pentru finalizarea centralei în cel mai scurt timp posibil, având în vedere riscul crescut de a pierde finanţarea de 69 de milioane de euro pe care a primit-o compania prin Planul Naţional de Investiţii (PNI), finanţare care nu este foarte mică”, a afirmat Jude.
Pe 9 aprilie, Romgaz anunţa că a suspendat procesul de reziliere a contractului pentru Centrala termoelectrică de la Iernut pe o perioadă de 14 zile, potrivit unei informări transmise Bursei de la Bucureşti (BVB).
Producătorul naţional de gaze Romgaz a semnat, în 2016, un contract în valoare de 268 de milioane de euro, fără TVA, cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut.
Centrala de 430 MW ar fi trebuit să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020, potrivit planurilor iniţiale.
Finalizarea pana la finele anului 2021 ,a centralei Iernut ,nu este posibila fizic@
Sunt curios dacă variantele B și zc .de finalizare ,luate în calcul de Minister și Roman, au la baza cerinta respectării termenului !
Discutam .de întrarea în exploatare comerciala a centralei Iernut la decembrie 2022!
Care sunt costurile ?