Viitoarele centrale electrice pe gaz din România trebuie să poată folosi și hidrogen, pentru ca proiectele să fie finanțate

Proiectele de centrale electrice pe gaze pentru care se dorește finanțare din bani europeni trebuie să poată folosi drept combustibil și hidrogenul, a declarat Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, la o conferință organizată de publicația Club Antreprenor.

“Doresc să transmit că toate centralele pe gaz pe care vor aplica la finanțare în perioada următoare trebuie să fie pregătite pentru folosirea hidrogenului în amestec cu gazul metan. Dorim la nivelul României să avem o strategie a hidrogenului, să o discutăm cu toți actorii din piață, vom avea un prim draft în această direcție după discuții care vor demara în al doilea semestru al acestui an”, a spus Drăgan.

El a explicat că centralele noi pe gaz vor fi necesare pentru a echilibra capacitățile noi de producție care vor fi instalate în regenerabil.

Potrivit unor estimări din trecut, în România sunt proiecte de centrale noi pe gaze cu o putere instalată totală de 5.000 MW, multe dintre ele fiind candidate la finanțare prin Fondul de Modernizare. Drăgan a spus că, potrivit ultimei evaluări, România ar avea disponibile, prin acest Fond, circa 9 miliarde de euro și a amintit că, potrivit Planului integrat energie-mediu (PNIESC), necesarul de investiții în tot sectorul energetic se ridică la 22-23 de miliarde de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.