Vicepreședintele AFM: Instalatorul care a generat blocajul programului “Casa Verde Fotovoltaice” nu avea certificat ANRE. “Jurispridența favorabilă ar fi împiedicat suspendarea programului”

Jurisprudenţa favorabilă ar fi împiedicat suspendarea programului „Casa Verde Fotovoltaice”, în urma Hotărârii Curţii de Apel Oradea prin care s-a admis cererea formulată de unul dintre instalatorii care nu au fost validaţi de instituţie, a explicat, joi, într-o conferinţă de specialitate, Andrei Antipa, vicepreşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), potrivit Agerpres.

El a menţionat că instalatorul nu avea certificat de la Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), situaţie în care „restul documentelor practic nu contează”.

 

Întrebat când ar putea fi deblocat programul, vicepreşedintele AFM a subliniat că problema este destul de serioasă din punctul acesta de vedere, având în vedere procedurile instanţei care nu pot fi influenţate de demersurile făcute de AFM.

 

„Problema este destul de serioasă din punctul ăsta de vedere pentru că nu vă putem da nişte termene realiste, având în vedere procedurile instanţei care nu pot fi influenţate de orice demers am putea face noi. Aşa cum probabil şi dvs. observaţi – şi noi considerăm că este o situaţie total nepotrivită. Este adevărat că motivarea interioară a judecătorului nu poate fi influenţată de demersurile noastre administrative sau procedurale dar, totuşi, jurisprudenţa favorabilă ar fi împiedicat o astfel de situaţie.

De aceea, şi pentru noi este o mare mirare ce s-a întâmplat la Oradea. Să sperăm că problema se va desţeleni foarte repede. Cazul cu instalatorul este unul aproape inexistent. Tocmai de aceea este şi foarte şocant. Gândiţi-vă că-i lipsea certificatul ANRE, adică dacă n-ai certificat ANRE, restul documentelor practic nu contează. Cu siguranţă, nu este un caz care va fi câştigat. Să sperăm că Fondul se va mişca repede datorită presiunii şi vom putea încheia povestea asta înainte de a produce pagube consistente celor implicaţi în acest proces”, a precizat Andrei Antipa, la conferinţa Rooftop & Distributed Solar PV Summit 2023.

Potrivit acestuia, după reluarea programului cererile de decontare vor fi mult mai puţin stufoase şi vor putea trece mai repede de verificare.

„Pe scurt, pot să vă spun mai departe despre cum se va desfăşura programul Casa Verde Fotovoltaice odată ce vom scăpa de această problemă. Veştile bune vin din structura programului, astfel încât cererile de decontare vor fi mult mai puţin stufoase şi vor putea trece mai repede de verificare şi vor fi plătite în termene mult mai scurte decât ceea ce sunteţi obişnuit în momentul de faţă. De asemenea, singura problemă pe care o aveţi ca instalatori va fi obţinerea certificatului de racordare. În rest, la AFM, banii vor veni foarte repede”, a adăugat vicepreşedintele AFM.

 

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunţat, marţi, suspendarea programului „Casa Verde Fotovoltaice”, ca urmare a Hotărârii Curţii de Apel Oradea prin care se admite cererea formulată de unul dintre instalatorii care nu au fost validaţi de instituţie.

„Începând de astăzi, 26 septembrie 2023, Programul Casa Verde Fotovoltaice se suspendă ca urmare a Hotărârii Curţii de Apel Oradea nr. 199/2023 în dosarul 3168/111/2023 prin care se admite cererea formulată de reclamanta Dhelectric Systems SRL, în contradictoriu cu pârâta Administraţia Fondului pentru Mediu. Prin această decizie s-a dispus suspendarea executării Deciziei de soluţionare a contestaţiei privind respingerea dosarului de validare al reclamantei Dhelectric Systems SRL ca şi instalator publicat pe site-ul AFM în data de 28 august 2023 şi suspendarea întregii proceduri de publicare a listei instalatorilor validaţi, de alegere a acestora de către beneficiari şi de încheiere a contractelor de participare şi de finanţare până la soluţionarea definitivă a cauzei ce face obiectul dosarului 3168/111/2023”, se arată într-un comunicat al AFM.

Instituţia a menţionat că va depune cerere de recurs la Curtea de Apel Oradea în vederea deblocării şi reluării programului guvernamental în cel mai scurt timp.

La începutul lunii septembrie a acestui an, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a anunţat că persoanele fizice şi unităţile de cult vor putea selecta din aplicaţia informatică unul dintre cei 515 instalatori validaţi pentru a le fi verificate documentele depuse în cadrul programului „Casa Verde Fotovoltaice”.

Bugetul total al acestei sesiuni este de aproape două miliarde lei, din care peste 1,7 miliarde de lei alocat persoanelor fizice şi 17,5 milioane de lei pentru unităţile de cult.

Înscrierea persoanelor fizice a avut loc în perioada 19 mai 2023 – 23 iunie 2023 prin intermediul aplicaţiei informatice pusă la dispoziţie pe site-ul AFM, iar unităţile de cult s-au putut înscrie în program în perioada 27 – 29 iunie 2023.

Finanţarea se acordă în cuantum de maximum 20.000 de lei, sub condiţia suportării unei contribuţii proprii a beneficiarului de 2.000 de lei. Suma finanţată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa până la valoarea totală a facturii se suportă de către beneficiar din surse financiare proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *