“Veți vedea că de la 1 iulie vor scădea prețurile la gaze” – ministrul Economiei

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a atacat din nou azi, în Parlament, comportamentul furnizorilor de gaze care ar trebui să vină cu oferte mai bune pentru populație, în opinia sa. El a a dat asigurări că prețurile vor scădea și că va fi modificată legislația pentru a se întări concurența în acest domeniu.

Iată declarația ministrului Economiei:

“Nu cred că există un moment mai prielnic decât acum de liberalizare a prețului la gaze naturale când prețul pe piețele europene și regionale este jos. Și ea nu vine singură, liberalizarea vine cu un pachet de gas realease prin care producătorii sunt obligați să vândă la un preț de pornire pentru licitație la prețul pieței de la Viena care este foarte jos.

Desigur am văzut reacții ale furnizorilor sau non reacții ale furnizorilor; anumiți furnizori care nu doresc să scadă prețul la gaze, doresc să mențină oferta. Aceeași ofertă, la același preț. Dar după mine, nu e un comportament corect în piață. Dacă cumperi mai ieftin e normal să vinzi mai ieftin.

Și de aceea avem legea concurenței: în cazul în care vedem că acest comportament continua, să intervenim și pe baza Legii concurenței să îi obligăm pe acei furnizori, până ce piața se așază timp de șase luni de zile, să își modifice ofertele în așa fel încât să intre și alți competitori pe piață.

Și sunt deja competitori pe piață care oferă mai un preț mai mic, dar tot această Lege a energiei electrice  nu îi lasă, de exemplu pentru compania Oltenia să vândă în Iași, pentru că administrativ au o blocare – și trebuie rezolvat și acest lucru – că trebuie să aibă sedii acolo unde doresc să vândă. Ori asta nu e normal. Ne vom asigura că piață dacă piața este liberă, să fie liberă și funcțională”, a spus ministrul în Parlament, invitat la “Ora Guvernului”

Ulterior, după ce au avut loc interpelări ale Parlamentarilor, Virgil Popescu a revenit asupra temei.

“Am promis prin Programul de Guvernare că vom scădea prețurile. Veți vedea ca de la 1 iulie vor scădea prețurile la gaz. Faptul că unii oferă aceleași prețuri în bătaie de batjocură nu înseamnă că așa va rămâne”, a mai spus Virgil popescu.

Piața de gaze naturale se va liberaliza la data de 1 iulie, prețurile reglementate vor dispărea, și fiecare client casnic va trebui să aleagă o ofertă de la actualul furnizor sau de la altul.

Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte al Autorității de Reglementare în domeniul Energiei, a declarat recent că nu se așteaptă la scăderi mari de prețuri pentru consumatorii casnici începând cu 1 iulie, momentul liberalizării, chiar în condițiile ieftinirii gazului, dar lucrurile s-ar putea schimba în viitorul apropiat.

”Într-o primă fază, la majoritatea furnizorilor, preţurile nu vor creşte. Nu mă aştept la o scădere senzaţională a preţurilor de la 1 iulie, dar sper ca în câteva luni, poate în cursul anului 2021 deja să fie o concurenţă mai intensă în domeniul gazelor şi pentru consumatorii casnici”, a spus Nagy-Bege.

Ar fi două motive care ar sta în calea unei scăderi accentuate a prețurilor: problemele furnizorilor în contextul pandemiei, dar și faptul că trebuie consumate gazele din depozite, care au un preț mai mare, pentru că ele conțin și tariful de înmagazinare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *