Veţi primi 20 de bani/kWh pentru curentul produs acasă. Distribuitorii sunt obligaţi să preia energia, dar mai e nevoie de o hârtie de la Finanţe

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a elaborat un proiect de ordin care stabileşte preţul cu care micii producători de energie din surse regenerabile pot vinde energia în sistem. Totuşi, până la momentul în care cine are o mică turbină eoliană în curte sau un panou fotovoltaic pe acoperişul casei va şi primi bani, va mai trece ceva vreme.

“Prețul de vânzare a energiei electrice produse și livrate în rețelele electrice de către persoanele fizice care dețin centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu puteri electrice instalate sub 100 kW către operatorii de distribuție concesionari în vederea acoperirii consumurilor proprii tehnologice în rețelele electrice este prețul mediu estimat al energiei electrice active pentru acoperirea consumurilor proprii tehnologice în rețelele electrice la care sunt racordate centralele electrice respective, stabilit de  ANRE prin ordin de aprobare a tarifelor specifice pentru serviciul de distribuție a energiei electrice și a prețului pentru energia electrică reactivă, pentru fiecare operator de distribuție concesionar”, scrie în proiectul de ordin.

Aşadar, micii producători vor primi de la cele patru firme de distribuţie (Enel, CEZ, E. On şi Electrica) un preţ egal cu cel pe care îl plătesc distribuitorii (recunoscut ulterior de ANRE) pentru energia pe care o cumpără din piaţă pentru asigurarea consumului propriu tehnologic. Potrivit unor surse din piaţa de energie, acum acest preţ este de circa 200 de lei/MWh, cu variaţii pentru fiecare dintre cei patru distribuitori. Aşadar, micii producători ar putea primi în jur de 20 de bani/kWh de energie electrică livrată în reţea, iar distribuitorii sunt obligaţi să preia şi să plătească această energie..

Ordinul mai spune că persoanele fizice care vând această energie nu trebuie să plătească ceva pentru dezechilibrul produs sistemului, şi stabileşte o limită a energiei produse din aceste surse care poate fi preluată în reţea. Această limită este de 100MW pentru fiecare din cei patru distribuitori.

Cine va dori să vândă energia pe care o produce la acest preţ trebuie să încheie un contract în acest sens cu firmele de distribuţie şi trebuie să aibă montat obligatoriu un contor inteligent ca să o măsoare, sau contor care să asigure cel puţin citirea la distanţă.

Vestea proastă este însă că acest proiect de ordin ANRE nu va fi suficient, nici după ce va fi aprobat şi va fi publicat în Monitorul Oficial. Mai este însă nevoie de clarificări suplimentare de la Ministerul de Finanţe, prentru ca orice posesor de sursă mică de energie electrică să poată să o şi vândă.

“Prezentul ordin se aplică persoanelor fizice, altele decât persoanele fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, în conformitate cu prevederile OUG nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale și care dețin centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu putere electrică instalată sub 100 kW, numai după modificarea de către Ministerul Finanțelor Publice a legislației în vigoare în domeniul fiscal”, se arată în proiectul de ordin.

Iată ce scrie la acest capitol şi în nota de fundamentare a proiectului de act normativ, în care scrie că mai este nevoie de reglementări ale Finanţelor pentru ca o persoană fizică să poată fi socotită vânzător de energie electrică.

“Cum art. 14 alin. (6) din Lege (legea 220/2008-n.red.), așa cum acesta a fost modificat prin OUG nr. 24/2017 a introdus posibilitatea vânzării energiei electrice produse de către toate persoanele fizice care dețin unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată sub 100 kW pe loc de consum către operatorii de distribuție concesionari, indiferent dacă persoanele fizice respective sunt înregistrate ca PFA / titulare ale unei întreprinderi individuale sau nu, ANRE, prin scrisoarea nr. 82877 din 06.12.2017 s-a adresat Ministerului Finanțelor Publice cu propuneri concrete de modificare a reglementărilor fiscale, astfel încât și persoanele fizice care nu se pot înregistra în prezent ca PFA sau ca persoane fizice titulare ale unei întreprinderi individuale să poată desfășura activitatea economică de producere a energiei electrice din surse regenerabile, indiferent de domeniul de pregătire profesională al acestora.

În acest context, până la modificarea legislației în domeniul fiscal de către Ministerul Finanțelor Publice, proiectul supus dezbaterii publice de către ANRE va putea fi aplicat după aprobare și publicare în Monitorul Oficial al României doar de către persoanele fizice autorizate (PFA) și persoanele fizice titulare ale unei întreprinderi individuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *