Vești proaste pentru Enel, Electrica, CEZ, E.On și Engie: Rata de rentabilitate va fi redusă din nou, dacă se abrogă OUG 19/2019

În cazul în care OUG 114 și OUG 19, care o modifică, vor fi abrogate, rata de profit a distribuitorilor de energie electrică și gaze naturale va fi din nou redusă la nivelul de 5,66%, față de 6,9% în prezent.

Distribuitorii de energie electrică și gaze au primit, pentru această perioadă de reglementare, o rată reglementată de rentabilitate (RRR) de 6,9% aplicată bazei de active reglementate prin OUG 19/2019, iar dacă și aceasta se va abroga, nivelul RRR va rămâne la 5,66%, au declarat oficialii Autorității de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), răspunzând unei întrebări pe această temă.

Nivelul RRR a fost stabilit de Guvern prin acel OUG, și nu de ANRE, o practică neuzuală. ANRE stabilise pentru actuala perioadă de reglementare un nivel al RRR de 5,66% pentru baza de active existentă, și unul de 6,66% pentru activele noi (investiții noi în rețele) dar, când a emis OUG 19/2019, Guvernul a urcat acest nivel al RRR la 6,9%. Ulterior, ANRE l-a folosit în fundamentarea tarifelor de distribuție.

Cum în aceste zile au început demersurile pentru abrogarea unotr articole din OUG 114, în spațiul public au apărut și declarații referitoare la modificarea sau chiar abogarea OUG 19 și, în acest ultim caz, ar dispărea și nivelul RRR de 6,9%. Așa că am întrebat oficialii ANRE dacă vor emite legislația pentru a menține acest RRR de 6,9% prin Ordin al Autorității. Răspunsul a fost negativ. “5,66% este doar suspendat, va reintra în vigoare”, spun cei de la ANRE.

Prevederea va afecta, dacă lucrurile vor rămâne așa, toți distribuitorii de energie electrică și gaze din România: Enel, Electrica, CEZ, E.On și Engie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *