Veste proastă pentru Petrom și Romgaz. Impozitul suplimentar pe gaze se menține și în acest an și în în următorii

Impozitul suplimentar pe veniturile obținute din liberalizarea prețurilor la gaze, se va plăti în 2021, potrivit bugetului de stat pentru acest an. Și estimările de venituri ale statului arată că se va plăti și în 2022 și în 2023 și în 2024.

Și în bugetul de stat pentru 2021 este trecută, drept sursă de venituri, “Taxa pe venituri suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale”. Statul estimează să colecteze din acest impozit în 2021 aproape 790 de milioane de lei, în creștere cu 4,3% mau mult decât anul trecut. Și mai interesant, încasări din această taxă ar urma să fie și în anii următori – 827 de milioane în 2022, 862 de milioane în 2023 și 910 milioane în anul 2024.

În teorie, este un impozit care nu ar mai trebui să existe, pentru că piața s-a liberalizat de mult, la producție, dar iată că statul va continua să colecteze și în acest an și în următorii sume de bani în contul lui.

Este vorba despre un impozit care inițial trebuia aplicat până la finalul lui 2014, instituit cu un an mai devreme. Statul a considerat atunci că petrliștii obțin un profit suplimentar prin faptul că se liberalizaează prețul la gaze, dar el a tot fost menținut și apoi, an de an, și iată că va continua să fie perceput și în acest an, cu intenția de a fi prelungit și în următorii. În plus, când a fost instituit, autoritățile au spus că banii vor fi folosiți pentru susținerea consumatorilor vulnerabili, ceea ce evident că nu s-a întâmplat niciodată, iar impozitul a devenit, de ani buni, sursă de venituri a bugetului de stat.

Impozitul se calculează prin aplicarea unor procente de 60% și, respectiv, de 80% din veniturile suplimentare obţinute din preţuri de vânzare cuprinse între 45 şi 85 de lei/MWh de gaz, şi, respectiv peste 85 de lei.

Interesant este și că, inclusiv în acest an, impozitul se aplică în condițiile în care o parte din gazele din producția internă (circa 30%) sunt vândute în piață la un preț legat initial de prețurile de la hub-ul de din Austria (Central European Gas Hub) și apoi având ca referință tranzacțiile de pe piața internă care s-au făcut prin acest mecanism. Sistemul se numește gas release program și înseamnă de fapt tot un fel de reglementare, chiar dacă parțială. Cu toate acestea, și la acest preț impus (ca mecanism) producătorii de gaze vor fi obligați să plătească impozitul suplimentar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *