Veste cât se poate de proastă în prag de iarnă: Primele gaze noi din Marea Neagră nu vor intra în țară în acest an, așa cum era prevăzut

Black Sea Oil and Gas (BSOG), compania care era cea mai avansată în proiectul de extragere a gazelor nou-descoperite din Marea Neagră arată că primele gaze noi nu vor intra în rețeaua naționala până la finalul anului, așa cum se anunțase ulterior. Mai mult, oficialii companiei se feresc să anunțe un nou termen de debut al producției.

BSOG, companie deținută de gigantul american Carlyle, derulează proiectul MGD (Midia Gas Development), cel mai avansat proiect de explorare-exploatare a noilor resurse de gaze din Marea Neagră. Zăcământul, cu rezerve estimate la 20-30 de miliarde de metri cubi de gaze, ar fi urmat să aducă în rețeaua românească circa un miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a mai mult de 10% din producția națională. Potrivit ultimului calendar, anunțat în vară, primele gaze urmau să ajungă în rețeaua națională până la finalul anului.

Întrucât termenul se apropie-am întrebat pe cei de la BSOG dacă termenul de debut al producției rămâne în vigoare. Din păcate, din răspunsul companiei deducem că nu va începe livrarea gazelor în acest an. Mai mult, compania nici măcar nu mai avansează vreun nou termen

“Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD) este realizat în prezent în proporţie de 70%. Deși estimăm că ultimele operaţiuni planificate în largul Mării Negre vor începe anul acesta, avem întârzieri semnificative la staţia de tratare a gazelor de pe uscat, care vor afecta data începerii producţiei de gaze. Instalarea și testarea celor 121 de km de conductă submarină, a structurii de susţinere (jacket) a platformei pe locaţia Ana și fabricarea ansamblului de punţi (topside) a platformei de producţie la șantierul din Agigea sunt deja finalizate”, ne-a spus Mark Beacom, CEO Black Sea Oil & Gas.

“Așa cum menţionam mai sus, pentru perioada următoare avem în plan montarea ansamblului de punţi a platformei Ana peste structura de susţinere deja instalată la aproximativ 100 de kilometri în largul mării, după care vom începe forajul celor cinci sonde de producţie. Nu ne așteptăm ca restul activităților terestre, inclusiv construirea staţiei de tratare a gazelor, să fie finalizate până la sfârșitul acestui an”, a mai explicat Beacom.

“După cum menţionam mai sus, ne confruntăm cu întârzieri semnificative la staţia de tratare a gazelor de pe uscat iar din acest motiv, pentru moment, preferăm sa nu avansăm o nouă dată de începere a producţiei”, a mai punctat oficialul companiei.

Cum e afectat proiectul de actuala lege offshore, care nu a fost încă modificată

După cum știm, legea offshore votată în timpul guvernării PSD, considerată un obstacol pentru dezvoltarea proiectelor de către petroliști (care cer stabilitate, predictibilitate și un regim fiscal mai prietenos) nu a fost încă modificată până acum, în ciuda promisiunilor repetate ale actualei guvernări. BSOG a luat totuși în trecut decizia finală de a investi în proiectul MGD, anunțând la acea vreme că speră ca, până la debutul producției, legea să fie modificată.

Cum acest lucru nu s-a întâmplat iar producția stă să înceapă (din ce se știa) am solicitat celor de la BSOG punctul de vedere pe această temă.

“Având în vedere cererea actuală de gaze naturale, creșterea semnificativă a importurilor și prețurilor gazelor în România și în UE, precum și natura contraproductivă pentru România a legislației offshore care descurajează proiectele de investiții, BSOG nu crede că legislația ostilă care a fost aprobată la sfârșitul anului 2018 va rămâne in vigoare pe termen lung.

BSOG şi partenerii săi şi-au luat angajamentul ferm să dezvolte acest proiect offshore, pornind de la premiza că legislația ostilă va fi abrogată. Am primit continuu asigurări din partea guvernului că Legea Offshore va fi modificată, dar, așa cum aţi mentiont, încă nu am văzut un proiect de modificare publicat pentru dezbatere publică”, a spus Beacom.

Totuși, în faza sa actuală, proiectul nu ar fi încă afectat, dar pe viitor lucrurile se cor schimba. “Începutul producției nu este condiționat de abrogarea legislației offshore actuale, dar influenţează angajamentele viitoare ale BSOG în România”, ne-a mai transmis Mark Beacom.

El a menținut estimarea anterioară că, după debutul producției, se vor livra un miliard de metri cubi de gaze pe an.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *