Vestas construiește o a doua fabrică de componente pentru turbine eoliene offshore în Polonia

Compania daneză Vestas, unul dintre cei mai mari producători de turbine eoliene din lume, a anunțat acum câteva zile că intenționează să deschidă o nouă fabrică la Szczecin, în nord-vestul Poloniei. Ca și prima, și aceasta va face componente pentru turbina-gigant de 15 MW.

Fabrica ar urma să producă palele pentru turbina eoliană offshore de mari dimeniuni a Vestas, V236-15,0 MW. Se preconizează că va începe să funcționeze în 2026, creând peste 1.000 de locuri de muncă directe. Împreună cu planurile anunțate anterior de Vestas de a înființa o fabrică de asamblare a nacelelor offshore la Szczecin (construcția fabricii a început în august 2023)  amprenta de producție a Vestas ar putea crește cu peste 1.700 de locuri de muncă directe până în 2026, a precizat compania într-un comunicat de presă.

„Vestas intenționează să conducă dezvoltarea unui lanț de aprovizionare sustenabil în Europa, care să poată oferi scara necesară pentru a satisface creșterea preconizată a cererii de energie eoliană offshore. Planurile noastre pentru două noi fabrici offshore în Polonia subliniază faptul că Europa poate stimula investițiile în industria eoliană și crearea de locuri de muncă ecologice cu ajutorul unor angajamente politice corecte pe termen lung pentru proiectele eoliene offshore”, a declarat Tommy Rahbek Nielsen, COO al Vestas.

„Polonia își transformă sistemul energetic și este o piață promițătoare pentru energia eoliană, cu condiții bune de vânt atât pe uscat, cât și în larg. Polonia are o forță de muncă foarte calificată și o industrie eoliană în creștere, care poate deveni un hub offshore pentru regiunea baltică și pentru restul Europei. Suntem lider de piață în Polonia de peste 20 de ani și sunt onorat să anunț următoarele noastre planuri de investiții în Szczecin”, a declarat Nils de Baar, președintele Vestas Northern & Central Europe.

Noua fabrică de pale este planificată să fie amplasată pe un teren din nordul orașului Szczecin, pe care Vestas l-a achiziționat în februarie 2023. Terenul este aproape de Insula Ostrów Brdowski din Szczecin, unde ar urma să fie amplasată fabrica de asamblare a nacelelor planificată de Vestas. Se preconizează că fabrica de asamblare își va începe activitatea în 2025 și va crea 700 de locuri de muncă directe.

Strategia Vestas privind amprenta de producție este de a acorda prioritate piețelor unde există certitudine pe termen lung în ceea ce privește condițiile de piață. Alte locații în care aceste condiții sunt îndeplinite sunt, de asemenea, luate în considerare pentru noi capacități, a subliniat compania în comunicatul de presă.

Momentan, în Polonia nu sunt capacități eoliene offshore, dar sunt 90 de proiecte. Ținta ar fi instalarea a 18 GW de eolian offshore, la orizontul anului 2040. Polonezii merg destul de rapid înainte pe calea energiei eoliene offshore, au luat decizia finală de investiție pentru primii 1.200 MW din Marea Baltică, în acest an începe construcția, și peste doi ani energia va curge spre uscat.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *