Vestas: am adus turbine eoliene de 450 MW în România

Liderul global al tehnologiei pentru parcuri eoliene a adus în România turbine eoliene cu o capacitate totală de 450 MW. 250 MW erau deja instalaţi la sfârşitul anului. Compania nu produce nimic în România, dar ţara noastră ar putea intra în atenţia danezilor pentru o fabrică de turnuri.

Compania daneză Vestas, cel mai mare producător de turbine la nivel mondial, are instalate în parcurile eoliene deja finalizate turbine eoliene cu o capacitate totală de 250 MW, a declarat Cătălina Dragomir, director de vânzări pentru România al Vestas. “Nu vă pot spune câte turbine am instalat în România, sau valoarea acestuia, pentru că este confidenţial. Pot să vă spun că, până acum, avem turbine cu o capacitate totală de 450 MW, dintre care 250 MW instalaţi până la sfârşitul anului trecut. Restul sunt în proiecte care în procent de 70-80% vor fi finalizate în acest an” spune oficialul Vestas.

Deşi a definit piaţa românească drept “interesantă”, Cătălina Dragomir a exclus, cel puţin deocamdată o colaborare cu firme româneşti pentru producţia de echipamente pentru turbine. “Tehnologia este suficient de sofisticată, iar Vestas are, cel puţin până acum, o politică de a păstra acest know how in-house, avem propriile fabrici de componente, adică nacela, palele, hub-ul, componentele electrice din interior sau automatizările sunt facute în fabricile proprii noastre din Danemarca, Germania, Spania şi Italia” a spus Dragomir.

Totuşi, potrivit unor informaţii publicate de zf.ro, Vestaas analizează intenţia de a produce componente în zona de est a Europei. La nivelul grupului se face o monitorizare la nivelul regiunii pentru realizarea unei fabrici de turnuri de turbină. Decizia se va lua cât de curând, iar în afară de România, grupul analizează şi alte pieţe precum Ucraina, Rusia sau Turcia, potrivit zf.ro.

La finalul anului trecut, în România erau disponibili 550 MW instalaţi în parcuri eoliene, ţinta pentru acest an fiind de 800-1.000 MW.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *