Verchere, Petrom: Extracția gazelor din Marea Neagră s-au blocat în sistemul politic

Gazele din Marea Neagră sunt o oportunitate uriaşă pentru România, dar nu vor rămâne aşa pentru totdeauna, iar, în acest moment, proiectul este blocat politic, a declarat, marţi, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.

“Trebuie să fim conștienți că aceasta este o oportunitate extraordinară pentru România, dar că nu va rămâne așa pentru totdeauna. Și, în condițiile în care tranziția energetică este din ce în ce mai aproape, în contextul valorificării prețului la gazele naturale, trebuie să ne dăm seama că vine un moment când acest lucru este cel mai valoros lucru pentru România și pentru statul român. Așadar, în cele din urmă, ceea ce căutăm cu toții, în toată lumea, sunt surse competitive de energie, pentru a combate schimbările climatice.

Vedem însă probleme în ceea ce privește stocurile, există o ofertă în exces de energie în lume, atât în ceea ce privește combustibilii fosili cât și energia regenerabilă. Și există concurență în piață. De aceea, România are nevoie să fie competitivă. Asadar, acesta este motivul declarației noastre, care a fost foarte bine gândită. Acest lucru nu durează pentru totdeauna, trebuie să acționăm.

Și consider că proiectul s-a blocat în sistemul politic. Dorim să colaborăm cu autoritățile, vrem să mergem mai departe și este clar că dorim să vedem schimbări în legea offshore, pentru a putea face acest lucru”, a spus Verchere.

Ea a adăugat că mediul de afaceri doreşte să colaboreze cu autorităţile pentru ca Legea offshore să fie modificată, astfel încât proiectele din Marea Neagră să fie deblocate.

„Dacă nu, importurile de gaze ale României ar putea ajunge la 40% în anul 2030”, a avertizat şefa OMV Petrom.

OMV Petrom şi ExxonMobil sunt parteneri egali în proiectul de explorare a zăcământului de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Spre comparaţie, România produce în prezent circa 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Anul trecut, ExxonMobil şi-a anunţat intenţia de a se retrage din România.

La rândul lor, reprezentanţii OMV Petrom au susţinut că extracţia gazelor din perimetrul Neptun Deep va deveni incertă, dacă nu va fi modificată Legea offshore.

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a declarat în repetate rânduri, încă de toamna trecută, de la preluarea mandatului, că legislaţia din sectorul petrolier offshore va trebui aprobată în Parlament prin consens politic, iar Guvernul nu va avea nicio iniţiativă în acest sens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *