Verbund face un parc eolian de un miliard de euro în Dobrogea

Austriecii de la Verbund dezvoltă un parc eolian de peste un miliard de euro. Primele livrări vor avea loc în toamna anului viitor.

Compania austriacă Verbund, în consorţiu cu firma autohtonă IMA Partners dezvoltă un parc eolian de 600 MW în Dobrogea, la Casimcea-Topolog, la graniţa judeţelor Tulcea şi Constanţa, potrivit lui Ionel David, reprezentant al Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană.

Altre trei companii străine sunt implicate în acest proiect. Potrivit lui David, Verbund este cel mai mare producător de energie eoliană din Europa

Proiectul este demarat de 3 ani, şi, potrivit lui David, primele livrări de energie electrică vor fi făcute cel mai probabil în toamna anului viitor. “Anul acesta fac staţia de transformare de 400 kV cu care se vor lega la reţeaua Transelectrica. Cel mai probabil producţia va începe la anul” spune David.

Verbund se alătură astfel altor nume mari care au mizat pe energia eoliană în Dobrogea, ca Enel, CEZ, Iberdrola sau GDP.

În general, investiţia într-un proiect eolian se ridică la 1,7  milioane de euro pe MW instalat, ceea ce înseamnă că, dacă se pune la socoteală şi staţia, valoarea totală a proiectului se ridică la peste un miliard de euro.

La finalul anului trecut, în România erau instalaţi 550 MW operaţionali în parcuri eoliene, estimarea pentru finalul acestui an fiind de 800-1.000 MW. Totul depinde de cum va fi modificată, în final, legea 220/2008, de sprijin a energiei obţinute din surse regenerabile.

 

1 Comment

  1. Buna as vrea sa fac rost de un email, un nr de tell de al unui om de la aceste firme de eoliene deoarece am un teren in apropiere de ghiol , intre harsova si saraiu pana in ghiol este un deal foarte mare pe langa localitatea Miorita si este un teren foarte inalt o pozitie buna de eoliene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *