Veniturile din carbon au ajuns la 57 de miliarde de dolari în 2020, la nivel global

Veniturile generate la nivel mondial din taxele pe CO2 sau certificatele de poluare au ajuns la 56,8 miliarde dolari în 2020, în creştere semnificativă faţă de 48 miliarde dolari în 2019, potrivit calculelor efectuate de ONG-ul francez Institute for Climate Economics (I4CE), informează AFP, citată de Agerpres.co2

„În pofida Covid-19 şi a situaţiei sanitare, vedem o creştere a veniturilor din carbon”, subliniază Marion Fetet, unul dintre autorii raportului publicat joi de I4CE.

Conform acestui document, în 2020 veniturile din carbon au crescut cu 18% comparativ cu 2019 şi sunt de trei ori mai mari decât în 2016. Din veniturile de 56,8 miliarde de dolari generate în 2020, aproximativ 52% sau 29,5 miliarde de dolari au venit din taxele pe CO2 şi 48% sau 27,3 miliarde dolari din licitaţiile pentru atribuirea de certificate de poluare.

Cu toate acestea, autorii aportului subliniază faptul că există o mare eterogenitate a preţului carbonului. Peste 46% din emisiile reglementate de o tarifare a carbonului sunt acoperite de un preţ mai mic de 10 dolari pentru o tonă de CO2, adică cu mult sub intervalul de preţ cuprins între 40 şi 80 de dolari recomandat de o serie de o serie de economişti.

„Aceasta ridică o problemă de coerenţă”, subliniază Marion Fetet. Pe de o parte, guvernele taxează carbonul iar pe de altă parte subvenţiile pentru combustibilii fosili reprezintă în continuare 450 de miliarde de dolari în 2020, apreciază autorii studiului.

Pe de altă parte, există semne de întrebare cu privire la modul în care sunt utilizate veniturile generate din taxarea emisiilor poluante. De exemplu, toate veniturile din taxele pe carbon merg la bugetul statului în timp ce în Japonia 100% din aceste venituri merg spre proiecte de dezvoltare durabilă.

Potrivit autorilor studiului, subiectul taxării carbonului devine din ce în ce mai relevant în special având în vedere că Uniunea Europeană, în cadrul reformei sistemului său de tranzacţionare a certificatelor de poluare, vrea să pună la punct un mecanism de ajustare a carbonului la frontiere pentru produsele importante cu un conţinut mare de carbon.

„Aceasta a determinat unele ţări să ia măsuri”, subliniază Marion Fetet.

Potrivit autorilor studiului, ca reacţie la anunţul europenilor, mai multe state (Rusia, Malayezia, Kazahstan) au anunţat deja introducerea unui preţ pe carbon în 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *