Vânzările de gaze rusești către Europa s-ar putea reduce cu o treime, în acest an

Determinarea UE de a-și reduce dependența de gaze față de Rusia, eforturile de a crește importurile de LNG și cererea lui Putin de a i se plăti ruble pentru gaz ar putea conduce la o reducere a livrărilor Gazprom cu o treime față de volumele obișnuite, în acest an, potrivit mai multor analiști Reuters citați de OilPrice.com.

Vânzările de gaze naturale ale Gazprom către Europa în acest an ar putea scădea cu 40-45 miliarde de metri cubi (bcm) de la aproximativ 150 de miliarde de metri cubi în 2021, a declarat Serghei Kapitonov de la Centrul Energetic de la Școala de Management Skolkovo din Moscova.

Potrivit expertului în piața de gaze de la Rystad Energy, Sindre Knutsson, exporturile de gaze rusești ar putea fi și mai mici, deoarece UE încearcă să înlocuiască cât mai mult gaz rusesc cât mai curând posibil, în timp ce Rusia ar putea reduce aprovizionarea din cauza posibilelor dezacorduri cu privire la solicitarea de a se plăti ruble pentru gaz.

Mai mult, războiul declanșat de Rusia în Ucraina a putea perturba, de asemenea, tranzitul de gaze prin conductele prin țara atacată, dacă infrastructura este deteriorată sau lovită, a adăugat Knutsson.

Luna trecută, Vladimir Putin a spus că națiunile „neprietenoase” ar trebui să plătească în ruble pentru gazul natural.

Rusia a stabilit un termen limită de 31 martie pentru ca țările pe care le consideră „ostile” – inclusiv Statele Unite, toate statele membre UE, Elveția, Canada, Norvegia, Coreea de Sud, Japonia și multe altele – să înceapă să plătească în ruble gazele naturale.

UE a respins cererile lui Putin de plăți în ruble. Cu toate acestea, Rusia nu a întrerupt aprovizionarea cu gaze către Europa după 1 aprilie, parțial pentru că depinde de veniturile din vânzarea gazellor, parțial pentru că plățile contractuale pentru gazele livrate după 1 aprilie se fac la sfârșitul acestei luni sau începutul lunii mai.

Unii dintre clienții de gaz din Rusia au fost de acord să plătească în ruble pentru gazul rusesc, a declarat săptămâna trecută viceprim-ministrul Alexander Novak. Oficialul rus, însă, nu a dezvăluit care cumpărători au fost de acord cu plata în ruble.

În UE, Ungaria – al cărei prim-ministru Viktor Orban are legături strânse cu Putin de un deceniu, după cum notează OilPrice – a declarat la începutul acestei luni că este pregătită să plătească în ruble pentru gazul rusesc. Asta în ciuda încercării UE de a se prezenta unită împotrva acestei solicitări a lui Putin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *