Vânzările de gaze ale Gazprom către China au ajuns la un maxim istoric

Grupul rus Gazprom PJSC a informat că livrările sale de gaze naturale către China au atins duminică un nou maxim istoric, pe fondul creşterii cererii, transmite Bloomberg.

Volumele de livrări solicitate de compania Chinese National Petroleum Corp. via conducta Power of Siberia 1 au depăşit din nou obligaţiile contractuale ale Gazprom săptămâna trecută, a precizat grupul rus. Un act adiţional la contractul de furnizare de gaze cu firma chineză CNPC a permis Gazprom să-şi majoreze exporturile din noiembrie.

Datele arată importanţa Chinei după ce livrările istorice ale Gazprom către Europa Occidentală s-au prăbuşit în ultimul an, pe măsură ce ţările europene au început să îşi diversifice importurile de energie după ce Rusia a invadat Ucraina.

Oficialii CNPC şi Gazprom au discutat săptămâna trecută despre potenţialele livrări de gaze prin viitoarea conductă Power of Siberia 2, via Mongolia.

Rusia se aşteaptă ca un contract de furnizare de gaze între Gazprom şi CNPC prin Power of Siberia 2 să fie încheiat cât mai curând posibil, a afirmat duminică vicepremierul rus Alexander Novak, conform agenţiei ruse de presă Interfax.

Ministerul Energiei din Rusia estima recent că exporturile de gaze către China vor ajunge anul acesta la 22 miliarde de metri cubi (bcm) şi la 30 bcm în 2024.

În primele nouă luni din acest an, profitul net al Gazprom a scăzut cu 44% comparativ cu perioada similară a lui 2022, până la 4,6 miliarde de euro.

Grupul rus este afectat de hotărârea europenilor, principalii clienţi ai Gazprom din străinătate, de a-şi reduce dependenţa energetică de Moscova. Sabotajul gazoductelor Nord Stream 1 şi 2, în luna septembrie 2022, a provocat oprirea aproape totală a livrărilor de gaz rusesc spre Uniunea Europeană. De atunci, Gazprom încearcă să găsească noi clienţi însă pentru moment nu dispune de infrastructurile necesare pentru a livra gaze naturale prin conducte spre Asia.

În paralel, s-au înmulţit şi incertitudinile la adresa Grupului, care este supus şi unei presiuni fiscale puternice, fără a avea acces la finanţări internaţionale. Aceasta în condiţiile în care Gazprom trebuie să demareze şi un proiect de extindere a reţelei interne de distribuţie a gazelor naturale.

Gazprom este cel mai mare producător mondial de gaze naturale şi unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul Rusiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *