Tranzacţia prin care compania kazahă KazMunaiGas va vinde firmei chineze CEFC grupul Rompetrol nu a fost sistată în urma evoluţiilor din China, dar finalizarea ei a fost amânată pentru finalul lunii iunie.
„Înțelegem că informațiile recente din presă în legătură cu CEFC nu influențează termenii tranzacției. Ambele părți sunt hotărâte să încheie tranzacția în viitorul apropiat. Vânzarea nu este încheiată definitiv din cauza obligațiilor rămase, care ne așteptăm să fie finalizate până în 30 iunie 2018”, au declarat reprezntanții KMG pentru Reuters.
Ei nu au spus şi care sunt acele obligaţii.
Anunţul făcut de oficialii KMG survine după ce presa a arătat că peşedintele CEFC China Energy, Ye Jianming, va demisiona, compania chineză urmând să facă un anunţ oficial în curând, a declarat, marţi, pentru Reuters, un director al CEFC.
Citeşte şi:
Cum s-a descurcat în 2017 singura unitate petrochimică din România, cea de la Midia
Plecarea şefului companiei energetice chineze vine după ce Reuters şi alte mass-media au raportat că Ye, care a fondat CEFC în 2002, este investigat pentru infracţiuni economice.
Pe de altă parte, potrivit unor surse locale, citate tot de Reuters, o companie de stat din China, CITIC Group, va prelua până la 49% din operaţiunile europene ale CEFC.
În doar câţiva ani, CEFC s-a transformat dintr-un trader petrolier de nişă din oraşul natal al lui Ye Jianming (provincia chineză Fujian, din sud-estul Chinei) într-un conglomerat cu activităţi în domeniul energiei şi finanţelor. În prezent, CEFC produce petrol în Africa de Vest şi Abu Dhabi, deţine sute de benzinării în Europa şi intenţionează să cumpere o bancă activă în Cehia şi Slovacia.
CEFC a semnat în decembrie 2016 acordul de preluare a pachretului majoritar de acţiuni al Grupului Rompetrol şi a anunţat recent achiziţionarea 14% din Rosneft, compania naţională petrolieră a Rusiei.
Rompetrol poate trăi şi fără chinezi
Chiar dacă tranzacţia nu se va perfecta, grupul Rompetrol nu va fi extrem de afectat.
Rezultatul operational (EBITDA) pentru 2017 s-a ridicat la 242 milioane USD, cu circa 20% peste nivelul consemnat în 2016 și triplu față de cel din 2012 (79 milioane USD).
În același timp, profitul net s-a majorat de șase ori față de cel din 2016 până la un nivel de 80 milioane USD, față de un rezultat negativ de 208 milioane USD înregistrat în 2012. Prin implementarea unor măsuri de îmbunătățire a controlului bugetar, dezvoltarea de politici de management al riscului (hedging, impact curs valutar), dar și adoptarea unei strategii de finanțare prudentă, KMGI a reușit în perioada 2012-2017 reducerea semnificativă a datoriilor totale – de la 925 milioane USD în 2012 la 416 milioane USD anul trecut, respectiv 608 milioane USD în 2016.
De asemenea, consolidarea și centralizarea liniilor de finanțare au contribuit și la scădere de peste trei ori a datoriilor nete (194 milioane USD în 2017) dar și la imbunătățirea semnificativă a fluxurilor de numerar disponibile la nivelul grupului.