Vântul este prima sursă de electricitate a României de ieri de la prânz. Exportăm masiv, preţurile scad

De ieri de la prânz, în condiţiile vântului puternic, eolienele produc aproape de capacitate maximă şi sunt constant prima sursă de generare a ţării. Preţurile în poaţă coboară, iar România exportă semnificativ electricitate.

Turbinele eoliene au fost prima sursă de generare de energie electrică a ţării, de ieri de la ora 11.00, potrivit datelor Transelectrica, pe fondul vântului puternic din mare parte a ţării. De la acea oră, eolienele produc constant peste 2.500 MW, atingând chiar şi 2.800 MW aseară la ora 19.00, deci în orele de vârf de consum de seară. Trebuie reţunut că, în eolian, în România sunt instalate capacităţi de circa 3.000 MW, cea ce înseamnă că aproape toate parcurile eoliene au produs energie electrică la capacitate maximă.

Datele despre factorul de capacitate şi ponderea eolianului în producţia naţională a zilei de ieri vor fi făcute publice în jurul prânzului, dar, din evoluţiile orare, constant vântul a asigurat 29-30% din producţia naţională.

Cum şi debitul Dunării este în creştere şi este şi vreme plouasă şi producţia Hidroelectrica este în uşoară revenire, iar piaţa beneficiază şi de aportul centralelor pe gaze, datoriltă obligaţiilor de piaţă reglementată ale centralei de la Brazi şi a centralelor de termoficare în cogenerare. Astfel că, de când bate vântul puternic, România exportă constant şi masiv energie electrică, la puteri orare care au atins şi 1.200 MW.

La ora redactării acestei ştiri, când consumul începe să crească, producţia naţională era de circa 7.900 MW, din care eolian 2.355, hidro 1.454, nuclear 1.381, hidrocarburi 1.168 şi cărbune 1.306 MW. Exporturile sunt la de 830 MW, putere orară.


Aportul semnificativ al eolianului a coborât semnificativ preţurile în piaţa spot cuplată şi, situaţie rară, în România preţurile au coborât sub cele din Cehia, în condiţiile în care şi acolo intră energie din surse regenerabile din reţeaua germană. Mai mult, în condiţiile în care, pe fiecare interval orar al zilei România exportă energie pe graniţa cu Ungaria, putem spune că producătorii din România au coborât şi preţul zonei.
Preţul mediu ponderat de închidere a Pieţei pentru Ziua Următoare (tranzacţii de ieri, cu livrare azi), a fost de 36 de euro/MWh la noi,şi de 43 de euro în fiecare dintre pieţele cu care suntem cuplaţi, Ungaria, Cehia şi Slovacia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *