Vântul este, în acest week-end, principal sursă de electricitate a României. Consecinţe

De sâmbătă dimineaţa, în contextul vântului puternic resimţit inclusiv în Dobrogea, turbinele eoliene sunt, constant, cea mai importantă sursă de electricitate a ţării.

De sâmbătă dimineaţa, de la ora 07.00, eolianul a devenit prima sursă de generare de electricitate, potrivit datelor furnizate în timp real de Transelectrica. Atunci, producţia turbinelor eoliene a depăşit 1.400 MW, eolianul trecând peste nuclear, care era prima sursă. De la acel moment, în majoritatea timpului, eolianul a avut frecvent peste 2.000 MW, cu vârfuri de aproape 2.500 MW.

O evoluţie foarte bună (în eolian sunt instalaţi circa 3.000 MW în eolian în toată ţara), confirmată şi de datele Wind Europe, asociaţia europană a industriei eoliene: sâmbătă, eolianul a asigurat 27,7% din consumul ţării (a şaptea ţară din Europa). Factorul de capacitate a fost, în România, de 58,5%, ceea ce înseamnă-în echivalent, că în orice moment al zilei, şase turbine din zece au produs la capacitate maximă.

Consecinţele:

La o asemenea producţie ne aşteptam ca România să devină exportator net de energie. Nu s-a întâmplat chiar aşa, ba chiar exporturile erau la o valoare mare, de circa 1.000 MW, sâmbătă seara. Suntem exportatori neţi de energie abia de aseară de la ora 23.00.

Capacităţile clasice de generare nu ne mai asigură consumul, chiat într-o zi de week-end cu consum eredus chiar când bate vântul şi acoperă o parte din cererea de energie. Este posibil ca uneori o parte din ele să fie deliberat coborâte, din cauza asigurării rezervelor de combustibil pentru iarnă.

În condiţiile în care resursa regenerabilă intră în sistem, o parte a producătorilor clasici dispecerizabili trebuie să se obişnuiască cu fluctuaţii, dacă nu există la acel moment debuşeu-consum pentru energia livrată în reţea, care se preia prioritar, în condiţiile în care stocarea e aproape inexistentă. Un exemplu: la 03.00 dimineaţă, azi, Hidroelectrica producea la doar 160 MW (mai puţin decât poate o singură turbină de la Porţile de Fier), la momentul în care eolianul avea peste 2.400 MW.

Când bate vântul, energia se ieftineşte. Nu a fost vând bun doar la noi, ci şi în Europa, dar corelaţia s-a vîzut şi ziua aceasta: Preţul spot al energiei cu livrare ieri a fost de doar 40 euro/MWh în România, în scădere cu 34% faţă de ziua precedentă. Iar energia cu livrare azi are un preţ mediu de 29 de euro/MWh, cu alte 27% de procente mai mic decât preţul din ziua precedentă.

1 Comment

  1. Daca au voie ,poate nu ar fi rau sa solicitati si un pdv din partea unui salariat care lucreaza la DEN si poate da jnformatii utile privind situatia SEN.As fi bucuros ca aceste informatii sa le furnizati si perioada decembrie 2019-martie 2020.Cred ca trebuie sa ne rugam sa avem o iarna usoara,ma refer la temperaturi intre +5 si -2;-3 grade C,eventual sa bata si vantul ,iar eolienele sa aiba uleiul cu caracteristerici bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *