Valoarea rovinietei pentru autoturisme crește cu 78%, cât vor plăti șoferii – proiect de lege

Creșterea rovinietei apare în proiectul de” Lege privind unele măsuri fiscal-bugetare”, publicat de Ministerul de Finanțe azi, care urmează să fie trecut prin asumare în Parlament. Creșterea este de la 28 la 50 de euro pe an, pentru posesorii de autoturisme.

Iată ce scrie în draftul de act normativ publicat de Finanțe:

Prin prezentul proiect de act normativ, se propune modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 15/2002  privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, după cum urmează:

Nivelul tarifului de utilizare a drumurilor naţionale pentru autoturisme prevăzut în anexa nr. 1 se modifică, astfel:

1 zi – 3,5 euro

10 zile – 6 euro

30 zile – 9,5 euro

60 zile – 15 euro

12 luni – 50 euro

Cuantumul amenzii contravenţionale aplicate utilizatorilor în cazul lipsei rovinietei valabile pentru autoturisme va fi între 500 lei și 1000 lei.

Totodată, tarifele de utilizare achitate anterior intrării în vigoare a noilor tarife, respectiv data de 1 septembrie 2025, își mențin valabilitatea.

Dat fiind că actualul nivel al rovinietei pentru autoturisme este acum de 28 de euro pe an, avem așadar o creștere a rovinietei de 72% față de nivelurile actuale.

În martie, șeful Companiei de Administrare a Infrastructurii Rutiere, spunea că veniturile companiei sunt mici comparativ cu necesarul de bani pentru întreținerea rețelei de drumuri.

„Acum rovinieta este 28 de euro pentru un an. Este o sumă foarte mica în comparație cu alte state, pentru că trebuie totdeauna să te raportezi la ceva și mă refer la cea mai mică rovinietă plătită într-un alt stat și dau ca exemplu Bulgaria, unde rovinieta ajunge undeva la 50 de euro”, spunea Cristian Pistol.

“Da, ar trebui crescut nivelul rovinietei, dar știți foarte bine că el este stabilită prin lege. Deci singurul care ar putea să modifice cuantumul acestei roviniete este Parlamentul.Am mai făcut demersuri în acest sens, dar nu au fost aprobate de Parlament. În schimb, a fost aprobată anul trecut o modificare și modalitatea de taxare a rovinietei pentru transportul de marfă nu va mai fi la unitatea de timp, va fi la kilometru utilizat de infrastructură, ceea ce este un lucru normal“, a afirmat atunci Pistol.

Majorarea rovinietei a fost vehiculată încă dinaintea instalării Guvernului ca una dintre măsurile din pachetul de reducere a reficitului bugetar,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *