Valoarea activelor Enel din România care sunt scoase la vânzare ar fi de 1,9 miliarde de euro. Grecii de la PPC negociază achiziția, cu Goldman Sachs consultant – presă

Goldman Sachs, care a asistat compania Public Power Corporation din Grecia la majorarea de capital de 1,3 miliarde de euro, este și consultantul companiei elene în procesul de achiziție al activelor Enel din România, pe care grupul italian intenționează să le vândă anul viitor, potrivit presei din Grecia.

Valoarea totală a celor trei afaceri pe care Enel vrea să le vândă în România – distribuția de energie, furnizarea, și parcurile eoliene și fotovoltaice, ar fi de circa 1,8-1,9 miliarde de euro, potrivit sursei citate.

Împărțit pe active, compania de producție din regenerabile Enel Green Power, care se vinde în proporție de 100%, și care operează 12 parcuri (498 în MW eolian și 36 MW în fotovoltaic) plus alți 170 MW aflați în construcție ar valora circa un miliard de euro. Despre cele două companii de furnizare care au circa 3,1 milioane de clienți, grecii spun că, în actualele condiții, valoarea ar fi de circa 300 de milioane de euro. În ceea ce privește cele trei companii de distribuție, unde se vinde 70%  – Enel nu este unicul acționar aici – grecii spun că evaluarea ar fi de circa 600 de milioane de euro.

Potrivit unor surse din România citate de presa greacă, PPC va folosi 300-400 de milioane de euro capital propriu pentru achiziție, iar restul va proveni din împrumuturi sindicalizate la care vor participa și băncile grecești.

Presa greacă amintește că PPC a negat inițial informațiile despre preluare, deoarece în acel moment începuseră negocierile cu grupul italian Enel. PPC cunoaște foarte bine Enel România, pentru că actualul CEO al companiei grecești, Georgios Stassis, a condus, anterior, operațiunile Enel din România.

PPC este cel mai mare distribuitor și furnizor de energie electrică din Grecia, cu 6 milioane de clienți (pe furnizare) și o bază de active reglementate de 3 miliarde de euro. Compania operează și centrale electrice de 10,4 GW.

Grupul Enel şi-a planificat pentru anul viitor plecarea din România, potrivit unui raport prezentat presei cu ocazia conferinţei anuale Capital Markets Day de săptămâna trecută. „Activităţile din Europa se vor concentra pe Italia şi Spania, în condiţiile în care vom ieşi din România”, a spus Alberto De Paoli, directorul financiar al companiei.

Enel a anunţat că vrea să vândă active în valoare de 21 de miliarde de euro (21,51 miliarde de dolari) pentru a-şi reduce datoria netă, urmând să se concentreze pe prezenţa sa în şase ţări, conform strategiei actualizate

Enel va vinde activele din România anul viitor pentru că piața nu mai oferă multe posibilități de creștere, și nu din cauza reglementărilor, a spus Francesco Starace, CEO al grupului italian.

 

“Am decis să ieșim din România pentru ca am ajuns într-un punct în care este dificil să mai obținem o creștere suplimentară în viitor. Am ”saturat” spațiul pentru investiții în rețele si am ajuns – mai mult sau mai puțin – într-o poziție pe segmentul de clienți și de producție care nu mai oferă multe posibilități de creștere”, a declarat Starace, răspunzând întrebărilor presei române la întrebarea “De ce pleacă Enel din România?”

Șeful Enel spune că nu reglementările Guvernului de la București sunt cauza exit-ului

“Deci motivul pentru care plecăm nu este pentru că nu ne place cadrul legal și de reglementare din România, care nu este mai bun sau mai rău decât altele. Am văzut că toate guvernele europene au luat măsuri în contextual prețurilor mari la gaze din toată Europa. Nu cred că România s-a descurcat mai bine sau mai rău decât alții. Trebuie să ne descurcăm în această situație cât de bine putem.

Dar nu este o judecată în această privință, ci doar faptul că spațiul de creștere potențială suplimentară în țară este foarte limitat. S-ar putea spune că este mai degrabă o recunoaștere a faptului că am făcut o treabă bună, că România are o bază bună, iar o vânzare monetizează, într-un mod bun, valoarea pe care am creat-o. Este o judecată pozitivă a României, o recunoaștere a muncii bune făcute acolo”, a completat Starace

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *