Va mai putea cineva să plătească facturile în România? Energia electrică cu vânzare la termen, nu spot, a ajuns la prețul de 4.000 lei/MWh

S-a ajuns și aici: aproape 4.000 lei/MWh este prețul cu care s-a tranzacționat la București energie electrică cu livrare în ultimul trimestru al anului, iar cumpărător a fost furnizorul cu cei mai mulți clienți din țară.

OMV Petrom, cea mai mare companie de petrol și gaze din sud-estul Europei dar în același timp și un semnificativ producător de energie electrică, a scos la vânzare joi, pe platforma de contracte bilaterale-licitație extinsă, a pieței de la București, două pachete de energie electrică cu livrare în ultimul trimestru al anului: 1 octombrie-31 decembrie.

Compania, care operează centrala pe gaze în ciclu combinat de la Brazi de 860 MW, a scos la vânzare câte 5 MW bandă, câte 11 GWh. Prețul solicitat fost unul foarte mare, dar în linie cu ce vedem acum pe piețe: 3.190 lei/MWh.

Ei bine, a reușit să vândă energia cu aproape 4.000 lei/MWh. Primul pachet a fost adjudecat de Electrica Furnizare, cel mai mare furnizor de energie din țară, cu circa 3,5 milioane de clienți, la un preț de 3.960 de lei/MWh. Al doilea pachet a fost adjudecat tot de Electrica Furnizare, pentru 3.970 lei/MWh.

Sunt cele mai mari prețuri de tranzacționare pe care le-am văzut vreodată pe platforma PCCB-LE Flex. Pe lângă acest lucru, prețul uriaș de aproape 4.000 lei/MWh pentru contracte cu livrare la termen, este mai mare decât orice preț spot de pe piață înregistrat până acum, chiar dacă în această lună am avut maxime istorice de preț în PZU: 3.461 de lei pentru energia cu livrare vineri. Acest lucru indică faptul că, cel puțin pentru ultima parte a anului, așteptările sunt tot de creștere a prețurilor, cel puțin din partea cumpărătorului.

Interesant este că tot Petrom a scos la vânzare, în aceeași zi, și două pachete, tot de 5 MW bandă, cu livrare în luna octombrie, deci mai “aproape”. Prețul solicitat a fost mai mic, la fel și cel obținut. Compania a vrut 2.865 de lei/MWh și a obținut 3.345 de lei/MWh, cumpărătorul fiind tot un furnizor mare, E.On Energie.

Doar ca un scurt exercițiu de imaginație, dacă nu ar exista plafoane de preț și dacă furnizorul nu ar avea în mixul pentru client și energie cumpărată mai demult, la prețuri mai mici, un cost de achiziție de 4.000 de lei/MWh înseamnă, la clientul final, un preț de facturare de circa 4,5 lei/kWh. Adică o factură de 150 kWh, plafonată acum undeva la 120 de lei, ar ajunge la 675 de lei, calculul fiind, repetăm, absolut teoretic.

Iar prețul de 4.000 lei/MWh pare că nu este chiar o excepție. În aceeași ședință de tranzacționare, distribuitorii de energie au lansat cereri de energie, pe aceeași piață, pentru livrare în perioada 1 noiembrie-31 martie, oferind prețuri de 2.600-2.700 de lei/MWh. Energia era destinată acoperirii consumului propriu tehnologic al rețelelor. Nu s-a încheiat nicio tranzacție, pentru că nu a venit nimeni, vânzător sau trader, care să ofere energie la acest preț sau la unul apropiat.

Cu o singură excepție: producătorul de stat Nuclearelectrica s-a arătat dispus să vândă unul dintre pachetele solicitate. Dar prețul cerut a fost de fix 4.000 de lei/MWh. Nu s-a încheiat tranzacția.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *