
Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a spus că programul “Casa Verde Fotovoltaice”, momentan suspendat, este în analiză, dar că mai este în derulare un program similar în acest an, prin PNRR, iar statul nu își permite să le finanțeze pe amândouă.
”Urmează ca în pachetul 2 de măsuri să fie introduse toate concluziile pentru fiecare dintre programe, dar în special la Casa Verde trebuie să fie analizat foarte atent, pentru că noi avem anul acesta un proiect din PNRR gestionat de Ministerul Fundurilor Europene, RePower EU, care are exact acelaşi obiect, exact partea de fotovoltaice, şi nu suntem într-un an în care să putem să lansăm două proiecte de în valoare de câteva miliarde de lei sau euro, gestionate de două ministere diferite cu exact acelaşi obiect.
Deci trebuie să vedem exact unde se va gestiona şi dacă există deja bani, fonduri europene, pe care noi putem să le luăm prin PNRR, nu văd de ce nu am merge pe varianta de fonduri europene care să fie atrase”, a spus ministrul Mediului.
Buzpianu s-a referit la programul MIPE prin care persoanele din grupurile vulnerabile sunt eligibile pentru a beneficia de vouchere în valoare de 20.200 euro pentru reabilitarea locuinței și instalarea de panouri solare, respectiv de 10.000 euro pentru instalarea de panouri solare și baterii pentru stocarea energiei. Atunci când i s-a spus că acesta este un program pentru persoanele vulnerabile, ministrul a spus că “și Rabla ar fi trebuit să fie, de-a lungul timpului, un program care să fie pentru persoane vulnerabile, adică să beneficieze de aceste vouchere de-a lungul timpului cei care cu adevărat aveau nevoie de aceste venituri. Vom vom vedea exact cum va arăta programul din PNRR”.
Programul Casa Verde Fotovoltaice a avut anul trecut un buget de 2 miliarde de le și peste 60.000 de beneficiari au fost declarați câștigători, în condițiile în care interesul a fost foarte mare. Fiecare beneficiar declarat eligibil urmează să primească 30.000 de lei din bugetul Administrației Fondului pentru Mediu pentru a-și cumpăra panouri fotovoltaice și, obligatoriu, baterii de stocare.
În momentul de față în România sunt circa 220.000 de prosumatori cu o putere a instalațiilor fotovoltaice care depășește 2.600 MW