UTIL Facturile la gaze și electricitate scad de luna aceasta, pentru populație. Ce trebuie să știți

Din această lună a intrat în vigoare schema de ajutor la plata facturii de energie electrică și gaze naturale pentru consumatorii casnici, valabilă până la sfârșitul iernii. Ce trebuie să știe consumatorii casnici.

ENERGIE ELECTRICĂ

În perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 este în vigoare un mecanism de sprijin pentru consumatorii casnici de energie electrică, impus de Parlament prin lege publicată în Monitorul Oficial, care poate conduce la scăderi semnificative ale facturilor la energia electrică.

Așadar, ce trebuie să știi

Pentru tine, prețul maxim al energiei electrice este plafonat, până la sfârșitul lunii martie, la valoarea de 1 leu/kWh, cu toate tarifele și taxele. Așadar, dacă plătești deja mai mult, sau dacă ți se va scumpi energia electrică până la 31 martie, nu vei plăti mai mult de 1 leu/kWh. Și asta nu este tot.

Dacă ai un consum de maximum 330 kWh pe lună, în această perioadă cuprinsă între 1 noiembrie și 31 martie, factura îți va scădea și mai mult.

Pe lângă plafonare, se aplică și o compensare, adică vei plăti și mai puțin în această perioadă. Astfel, din prețul pe care îl ai acum (sau din valoarea maximă de 1 leu/KWh, dacă ai sau vei avea un preț mai mare de un leu), ți se scad automat 29 de bani/kWh. Așadar, orice s-ar întâmpla, nu vei plăti mai mult de 71 de bani/kWh, până la finalul iernii.

Atenție, compensarea nu poate coborî prețul final rezultat după toate scăderile sub nivelul de 68 de bani/kWh.

Nu trebuie da faci nimic pentru a beneficia de acest mecanism, reducerea se acordă automat în factură. Deci o vei vedea chiar în următoarea factură.

Și acum, ce trebuie să faci

În primul rând să te asiguri că nu vei consuma într-o lună mai mult de 330 kWh de energie electrică. Este foarte important, pentru că, la o depășire chiar și cu un kWh, nu vei mai beneficia de acea compensare de 29 de bani/kWh. Dacă nu ai o locuință foarte mari sau cu mulți consumatori, plafonul acesta ar trebui să îți fie suficient. Este important să îți verifici totuși consumul, adică să te uiți din când în când pe indexul contorului.

Și, dacă am ajuns la contor, e bine să faci și altceva. Să îți notezi indexul contorului o dată pe lună și să îl trimiți furnizorului. Acum este mai important decât în trecut, și este bine să faci asta dintr-un motiv foarte simplu. Eviți facturile de regularizare pe care ți le emite furnizorul tău, pe baza consumului estimat de el. Dacă primești o factură de acest fel, cu un consum mai mare de 330 kWh nu vei beneficia direct de compensare, ci mai târziu și posibil după alte verificări și corespondență cu furnizorul, și e bine să eviți aceste complicații.

Mai jos, un text referitor la citirea contorului și transmiterea indexului, care te poate ajuta. Îl găsești dând click aici:

Lucrul simplu pe care să îl faci ca să nu ai suprize cu o factură mărită de la energie electrică

GAZE NATURALE

În perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 este în vigoare un mecanism de sprijin pentru consumatorii casnici de gaze naturale, impus de Parlament prin lege publicată în Monitorul Oficial, care poate conduce la scăderi semnificative ale facturilor la gaze naturale. Trebuie să fii atent la câteva lucruri.

Ce trebuie să știi

Mai întâi, trebuie să știi că, dacă ai un consum lunar de gaze pe perioada iernii care este sub un nivel maxim decis de stat, vei avea parte de o scădere a facturii la gaze, în perioada iernii. Reducerea este substanțială, și este de 33% din prețul “mărfii gaz” din factura ta. Adică al prețului gazelor fără tariful de transport, distribuție și taxe.

Intâi iată ce consum maxim trebuie să ai, lună de lună, pentru a ți se scădea factura prin această compensare. Întâi în unitățile de volum, cele care sunt de fapt măsurate de contorul tău, și apoi în unități de energie:

Noiembrie 2021: 154 metri cubi (1.649 kWh)

Decembrie 2021: 231 metri cubi (2.405 kWh)

Ianuarie 2022: 264 metri cubi (2.763 kWh)

Februarie 2022: 231 metri cubi (2.512 kWh)

Martie 2022: 220 metri cubi (2.330 kWh)

Așadar, acestea sunt pragurile maxime de consum sub care trebuie să “stai”  lună de lună pentru a putea prrimi compensația, în perioada iernii. Atenție, dacă le depășești, NU se mai acordă compensarea, deloc.

Și acum, cu cât îți scade factura

Depinde foarte mult de prețul pe care îl plătești acum. Să presupunem că ești în partea de sud a țării și că acum ai un preț al gazului în factură de 0,225 lei/kWh, la care se adaugă tariful de transport (circa 0,09 lei/kWh, și cel de distribuție, de 0,3 lei, la care adăugăm TVA. În total plătești un preț final de 0,314 lei/kWh.

Compensația pe care o primești este de 33% din prețul gazului fără taxe, deci din cei 0,225 lei/kWh. Adică 0,074 lei /kWh – aceasta este economia pe care o faci la factură. Adică, la consumul maxim din luna noiembrie, de 154 de metri cubi, vei primi următoarea factură, în decembrie, cu 125 de lei mai mică. Direct, fără să depui vreo cerere.

Atenție, prețul sub care nu se acordă compensarea este de 0,125 lei/kWh, preț al gazului fără taxe (de genul celui de 0,225 lei/kWh de mai sus). De asemenea, dacă în urma compensării de 33% prețul tău scade sub 0,125 lei/kWh, vei plăti tot 0,125 lei/kWh.

Nu trebuie să faci tu aceste calcule, noul preț va fi calculat de furnizor și va veni direct, în factură. Singurul lucru la care trebuie să fii atent este să NU consumi mai mult decât pragurile lunare despre care ai citit mai sus.

Se plafonează și prețul

Ce mai trebuie să știi este că, dacă prețul gazului ți-a crescut deja semnificativ sau va crește până la finalul iernii, indiferent de consumul tău, nu vei putea plăti mai mult de 0, 370 de lei/kWh, preț final cu toate taxele incluse, sau 0,250 lei/kWh, preț al gazului fără taxe. Acesta este prețul maxim pe care îl vei plăti. Plafonarea se aplică, repetăm, oricui, indiferent de consum – nu mai vorbim despre acele tranșe, și este un sprijin acordat pe lângă compensare.

Exemplu de cât poți economisi

Atenție, dacă ai un preț mare, peste cel plafonat, și vei consuma sub acele praguri lunare, ți se aplică AMBELE mecanisme. De exemplu, dacă prețul gazului marfă (cel fără tarife și taxe) este, să zicem de 0,30 lei/kWh – un preț destul de întâlnit azi, vei economisi în felul următor:

0,05 lei/kWh, din mecanismul de plafonare – prețul îți scade automat

0,082 lei/kWh, din mecanismul de compensare, dacă vei consuma sub acele tranșe lunare.

Așadar economisești 0,132 lei/kWh de gaze, dacă ești în această situație. La un consum maxim pentru această lună, noiembrie, de 154 de metri cubi, economia este de 217 lei. Repetăm, reducerea se aplică automat, nu trebuie să faci tu nimic

Îți amintim că acest mecanism de scădere a facturii este valabil doar până la 31 martie 2022, deci în aprilie vei primi ultima factură redusă. Apoi, vei plăti prețul întreg al gazului.

 

 

2 Comments

  1. Mai are cineva incredere in institutiile statului si in special in ANRE plin de imbecili dobitoci ce raspund de directive de partid sau guvern?Candva am intrebat un agent ce citea contorul si am intrebat de pretul final cum se calculeaza? Nici el nu stie in schimb lunar se adauga fel si fel de costuri suplimentare mai ceva ca nodul Gordian.Personal nu am incredere absolut in institutiile statului mai ales ca,recent solicitand pentru o batrana compensare avand pensie de 1050 lei am fost refuzat pe motiv ca contractul achitat la zii este pe numele sotului decedat.De ce sa am incredere din moment ce cauta fel de motive pentru a nu acorda?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *