UTIL Cum și cât primiți compensație la factura de energie electrică. Calcul pe factură reală, redusă de furnizor

Clienții casnici de energie electrică au început să primească facturile reduse, ca urmare a impunerii prin lege a mecanismului de sprijin acordat de stat pentru perioada iernii. Facturile vor veni reduse până în luna aprilie, iar mai jos o să explicăm, pe o factură reală, cum se acordă această reducere.

Mecanismul de sprijin pentru consumatorii casnici aplicat în perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022 presupune în esență două lucruri: plafonarea prețului final la 1 leu/kWh pentru toți consumatorii, și acordarea unei compensații de maximum 29 de bani/kWh pentru cine consumă mai puțin de 330 kWh pe lună, în această perioadă

Furnizorii de energie electrică trimit deja facturile reduse, aferente consumului pentru luna noiembrie, după mai multe întârzieri generate de aplicarea mecanismului. Iată mai întâi o factură compensată, a unui client casnic din București – furnizor este Enel, după care vom explica:

După cum se vede, nu este cazul să se aplice plafonarea de preț, care este de 1 leu/kWh cu toate taxele și tarifele incluse, pentru că prețul de contract al acestui client este sub prețul plafonat. Așadar, primul lucru: la acest consum, este îndreptățit clientul să primească a doua schemă de sprijin, compensarea?

După cum se vede din factură, consumul a fost de 176 de kWh (estimat), pentru perioada 1 noiembrie-5 decembrie. Legea spune că se compensează un consum de până la 330 kWh/lună (dar nu mai puțin de 1 kWh/zi), ceea ce înseamnă că trebuie să aveți un consum zilnic de maximum 10,92 kWh/zi pentru a primi compensarea. În cazul clientului de față, împărțind cei 176 kWh la cele 35 de zile din factură, rezultă un consum zilnic mediu de 5,03 kWh, deci DA, acest client beneficiază de compensare.

Cum se calculează compensarea

Legea spune că se acordă o compensare de până la 29 de bani/kWh la prețul energiei electrice în această perioadă, direct pe factură. Atenție, trebuie să țineți cont de două lucruri.

Primul este că există un prag sub care prețul compensat nu poate scădea. El este de 0,68 lei/kWh cu tot cu TVA (sau 0,57 lei/kWh fără TVA).  Deci doar până la acest nivel poate interveni compensarea, de aceea ea este “până la 0,29 lei (sau 29 de bani)/kWh”. Compensarea de 29 de bani/kWh nu conține TVA.

Al doilea lucru de care trebuie să țineți seama este că eventualul abonament zilnic din contract – așa cum este cazul acestui client – NU intră în baza de calcul pentru compensare. Deci NU se scade din suma preț energie + contravaloare abonament, ci doar din prețul energiei.

În cazul facturii de mai sus, prețul total al energiei (fără abonament) este de 0,783 lei/kWh, fără TVA. La el se ajunge adunând prețul energiei active, 0,50 lei/kWh cu tariful se distribuție, tariful de extragere a energiei din rețea, de introducere în rețea, serviciile de sistem, certificatele verzi, acciza și taxa de cogenerare. Exceptând prețul de contract al energiei active, toate celelalte sunt reglementate de stat.

Apoi, furnizorul aplică plafonul. Adică, din prețul energiei, de 0,78 lei/kWh, fără TVA, se scad cei 0,57 lei/kWh (adică plafonul de 0,68 lei/kWh din lege, din care s-a scos TVA). Rezultă așadar 0,21 bani/kWh, care reprezintă compensația acordată. Cu atât scade prețul unui kWh din factură, pentru acest consumator, și, după cum vedeți, suma este trecută în factură.

În final, această compensație se înmulțește cu consumul facturat, deci cu cei 176 kWh, și rezultă suma totală compensată, deci reducerea totală la factură. După cum se vede în acest caz, compensarea pentru acest client este de 37,3 lei. Factura totală, cu abonament și TVA, a scăzut astfel la 141 de lei. Fără compensare, era de 178 de lei. Așadar, reducerea la factură este de circa 20%.

Desigur, valoarea compensației diferă de la un client la altul, funcție de prețul de contract și de consum, dar mecanismul explicat mai sus se aplică pentru toți consumatorii casnici care au încă prețuri sub plafonul de 1 leu/kWh.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *