UTIL Ai primit scrisoare că ai consumat energie electrică peste puterea aprobată și poți fi deconectat temporar. Ce trebuie să faci și cât costă obținerea unui spor de putere

Mai mulți clienți casnici de energie electrică au primit de la operatorul rețelei de distribuție, prin intermediul furnizorilor cu care clienții au în derulare contractul de furnizare de energie electrică, notificări referitoare la depășirea puterii electrice contractate la locul lor de consum, în ultima vreme.

Puterea absorbită la un moment nu are legătură cu energia consumată și facturată la sfârșit de lună, ci cu consumul instantaneu, mai exact câte aparate care consumă energie avem în funcțiune în același timp.

Asta înseamnă că, în anumite momente, consumul instantaneu al clienților poate depăși puterea aprobată prin avizul tehnic de racordare și, dacă au contor inteligent, există posibilitatea ca acesta să sesizeze depășirea și să întrerupă pentru moment alimentarea  cu energie electrică.

Firmele de distribuție spun că acest sistem este și pentru protecția instalației dvs. electrice și acționează în același scop cu cel din tabloul electric. Pentru cei care nu au contoare inteligente, protecția este asigurată doar de către disjunctorul din panoul electric.

Un text pe marginea acestei situații și cu ce trebuie să facă oamenii am scris cu câteva zile în urmă. Îl găsiți dând click pe linkul de mai jos, după care vom explica:

UPDATED Enel trimite notificări clienților care consumă peste puterea aprobată. Ei riscă să fie deconectați temporar, care sunt soluțiile. PRECIZĂRILE COMPANIEI

 

Așadar, în cazul în care socotiți să vă puteți descurca daca va limitați uneori consumul (mai scoateți câte ceva din priză atunci când folosiți alți consumatori mari), ați văzut mai sus că există soluții simple și la îndemâna dvs să se reia alimentarea cu energie.

În cazul majorității locuințelor, astfel de consumuri instantanee mari nu au loc niciodată sau au loc foarte rar. Astfel, cei mai mulți dintre noi nu trebuie să ia măsuri speciale.

Sporul de putere

În cazul în care sunteți în situația în care nu vă puteți limita consumul pentru a rămâne sub nivelul maxim al puterii contractate, pentru că aveți nevoie să puneți în funcțiune concomitant mai multe aparate electrice mari consumatoare, rămâne soluția de a solicita un spor de putere.

Mai jos, cum se face și cât costă, aproximativ, acest lucru, cu mențiunea că un cost final este imposibil de oferit la modul general, pentru că fiecare consumator este o situația particulară.

Așadar, doriți un spor de putere! Mai întâi, depuneți o cerere pe site-ul operatorului de distribuție (se poate și pe cel al furnizorului) pentru obținerea unui spor de putere.

Veți plăti pentru actualizarea ATR (avizul tehnic de racordare), 55 de lei plus TVA, suma care asigură creșterea puterii până la maximum 30 kW (mai mult decât suficient pentru orice loc de consum casnic) în baza unei facturi care vă va fi emisă. Puteți plăti prin bancă sau la paypoint, fără să mergeți fizic la un sediu. Detalii cu modalitățile de plată găsiți în factură.

Apoi, după ce primiți noul aviz de racordare, solicitați încheierea unui nou contract de racordare. După semnarea acestuia, distribuitorul vă va emite factura pentru verificarea dosarului și punerea sub tensiune, de 80 de lei plus TVA.

În această etapă intervine și o cheltuială care poate fi mai mare, dar sunt bani pe care nu îi plătiți operatorului de distribuție. Va trebui să trimiteți distribuitorului dosarul instalației electrice de utilizare (DUI), care este întocmit de un electrician autorizat ANRE, pe care îl contractați dumneavoastă.

Acesta va face un proiect și apoi lucrările de care este nevoie, în baza solicitării dvs, la instalația electrică de la locul de consum pentru care solicitați sporul de putere.

Pentru mulți dintre clienți, cei care nu vor solicita o putere mult mai mare decât au deja, nu va fi nevoie de lucrări asupra instalației. Pentru ceilalți, costul operațiunii diferă, în funcție de ce e nevoie la locul dvs de consum, de ce spor de putere cereți, de cum trebuie modificată instalația electrică, etc, de aceea este imposibil să avansăm un cost valabil pentru toată lumea.

Din ce am aflat noi, poate costa 200-300 de lei, sau chiar peste 2.000 de lei pentru imobilele mari cu rețele mai complexe, bani pe care îi plătiți electricianului autorizat ANRE.

Dacă tarifele plătite firmei de distribuție pentru emiterea ATR si pentru verificarea DUI sunt reglementate de către ANRE și sunt fixe, cele plătite electricienilor autorizați să execute instalații nu sunt reglementate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *