Ușoară scumpire a carburanților. Care sunt prețurile azi

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut azi prețurile în stațiile proprii, la șase zile de la precedenta scumpire.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișează pe data de 25 mai 2023 un preț al benzinei standard de 6,45 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard de 6,47 lei/litrul.

Așadar, față de ziua anterioară, Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scumpit benzina și motorina cu doi bani pe litru.

Majorarea de preț vine după ce, acum șase zile, compania petrolieră a scumpit benzina și motorina cu cinci bani pe litru. Cu două zile înainte, Petrom ieftinise benzina cu patru bani pe litru și motorina cu șase bani pe litru. Cu patru zile înainte de ieftinirea de atunci, compania a scumpit  și motorina și benzina cu patru bani pe litru, după o perioadă mai lungă de ieftiniri, urmată de o stabilizare a prețurilor.

La momentul redactării acestei știri, cotația țițeiului Brent, de referință pentru piața europeană era de 78 de dolari pe baril, în timp ce benchmark-ul american WTI se tranzacționa la 74 de dolari, niveluri în ușoară scădere.

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă. Consumul de carburanți a crescut ușor anul trecut, cu circa 3%.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu o rețea de 555 de stații de distribuție, dintre care 393 Petrom și 162 OMV.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *