Ursula von der Leyen la COP 26: „Puneţi un preţ pe emisiile de carbon!”

Ţările trebuie să stabilească un preţ pentru emisiile de dioxid de carbon care încălzesc planeta, a declarat luni preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen la summitul COP26 de la Glasgow, iniţiativă în favoarea căreia s-a pronunţat şi Angela Merkel, relatează Reuters şi dpa, preluate de Agerpres.

„Trebuie să ne punem de acord asupra unui cadru robust de reguli, de exemplu, pentru a transforma pieţele globale de emisii de carbon într-o realitate. Puneţi un preţ pe emisiile de carbon, natura nu îl mai poate plăti”, a pledat von der Leyen la Glasgow.

Negociatorii de la COP26 vor încerca să se pună de acord asupra unor reguli pentru a forma pieţe de emisii de dioxid de carbon în conformitate cu acordul de la Paris, o chestiune care provoacă divizări şi care nu a putut fi soluţionată la precedenta conferinţă din 2019.

Blocul comunitar s-a angajat să-şi reducă emisiilor cel puţin cu 55% până în 2030 faţă de nivelul din 1990, iar şefa executivului UE a cerut altor ţări să se angajeze la reduceri mai accentuate în acest deceniu.

„Trebuie să ne angajăm puternic să reducem emisiile până în 2030. Emisii zero nete până în 2050 este bine, dar nu este suficient”, a spus ea.

Printre propunerile UE se află interzicerea maşinilor noi pe benzină şi motorină din 2035 şi lansarea unei a doua pieţe a carbonului pentru construcţii şi sectorul transporturilor.

Aceste propuneri au provocat tensiuni între statele UE occidentale mai bogate şi cu ambiţii climatice mai mari şi ţările mai sărace, care se tem de consecinţele sociale şi economice.

Premierul ceh Andrej Babis s-a folosit de COP26 pentru a ataca ceea ce el anumit propunerile „periculoase” ale UE.

„Acesta nu este un acord, ci o ideologie”, a spus el, precizând că astfel de măsuri îi vor afecta pe cetăţeni prin scumpirea combustibililor fosili.

Cancelarul german la final de mandat Angela Merkel s-a pronunţat în discursul ei în favoarea iniţiativei privind taxarea emisiilor, despre care susţine că ar fi un instrument eficient în combaterea schimbării climatice.

„Uniunea Europeană are deja genul ăsta de model de a impune un preţ pentru sectorul industrial. Alţii, de exemplu China, introduc asta acum”, a spus Merkel despre această politică.

„Odată ce CO2 are un preţ, investitorii cu capital privat pot şti, de asemenea, în ce direcţie să investească din punct de vedere tehnologic”, a adăugat Merkel, precizând că este important să se folosească nu doar banii contribuabililor în lupta împotriva încălzirii globale, ci şi instrumente care „au sens din punct de vedere economic”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *