Cel mai mare producător de uraniu de uraniu din lume, Kazatomprom din Kazahstan, vrea să câştige o parte din clienţii Rusiei

Kazatomprom, cel mai mare producător de uraniu din lume, se pregăteşte pentru majorarea producţiei, pe măsură ce creşte şi cererea, inclusiv din partea unor producători de electricitate din Europa de Est, care sunt interesaţi să îşi reducă dependenţa de Rusia, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

Unele centrale nucleare din Europa de Est, care anterior îşi procurau uraniul îmbogăţit din Rusia, sunt interesate să încheie contracte cu compania kazahă începând din 2025, a declarat directorul general de la Kazatomprom, Yerzhan Mukanov, scrie Agerpres.

Potrivit acestuia, incertitudinile geopolitice modifică fluxurile de combustibil nuclear, determinând unii producătorii de energie să îşi facă stocuri.

„Ne pregătim rezervele pentru producţie, aşa încât să fim capabili să răspundem la solicitările de pe piaţă”, a spus Mukanov.

SUA se numără printre ţările care încearcă să îşi reducă dependenţa de uraniul îmbogăţit din Rusia, cel mai mare furnizor de combustibil nuclear. Până acum, însă, asta nu a fost suficient pentru a împiedica creşterea exporturilor nucleare ale Rusiei, după invadarea Ucrainei, ceea ce majorează veniturile Kremlinului şi îi cimentează influenţa asupra unei noi generaţii de cumpărători mondiali.

Cererea pentru uraniu este aşteptată să urce cu aproximativ o treime până în 2030, a estimat anul trecut World Nuclear Association, pe baza unei prognozate creşteri cu 16% a capacităţii reactoarelor nucleare. Kazahstanul, care produce peste 40% din uraniul mondial, intenţionează să menţină producţia stabilă la aproximativ 22.000 de tone în acest an.

„Prognozăm o creştere a cererii de uraniu, dar nu suntem interesaţi de o creştere explozivă a preţurilor”, a spus Mukanov.

Mineritul de uraniu este începutul ciclului de producţie a combustibilului nuclear. Minereul este procesat într-un concentrat de uraniu, convertit în gaz şi apoi îmbogăţit pentru a separa izotopul de uraniu-235. Acesta este uraniul îmbogăţit care este folosit drept combustibil de centralele nucleare.

Potrivit directorului general al Kazatomprom, compania intenţionează să deschidă o a treia rută de export în acest an, livrând uraniu printr-unul dintre porturile din China. În prezent, Kazatomprom livrează combustibil atomic prin Rusia şi peste Marea Caspică, până în Marea Neagră.

Există o cerere crescută din China, care încearcă să obţină uraniu pentru a-şi alimenta noile centrale nucleare pe care le are în vedere, precum şi pentru a-şi face stocuri, spune Mukanov.
Obiectivul Chinei este acela de a avea „livrări neîntrerupte pe termen lung”, a precizat directorul de la Kazatomprom, companie controlată de guvenul kazah.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *