Unul dintre principalii importatori de gaze rusești în România, sancționat de Rusia

Pe lista celor 31 de companii care sunt supuse sancțiunilor rusești se află și WIEE România SRL, unul dintre principalii importatori de gaze rusești din România.

Rusia a impus miercuri sancţiuni împotriva unui număr de 31 de companii din Uniunea Europeană, SUA şi Singapore, ca răspuns la sancțiunile occidentale impuse ei în urma agresiunii asupra Ucrainei. Potrivit decretului guvernamental citat de agențiile de presă , pe lista celor 31 companii sunt aproape integral companii controlate indirect de Gazprom Germania, filiala germană a gigantului rus, pe care statul german a naționalizat-o, după de Gazprom îşi anunţase “retragerea” din această filială, tot ca urmare a sancțiunilor occidentale.

Gazprom Germania controla mai multe firme prin care gigantul rus derula exporturile de gaze către Europa. Relevant pentru noi este prezența pe această listă a WIEE România SRL, companie controlată de Gazprom Schweiz (și ea pe listă), care era la rândul ei controlată de Gazprom Germania.

Potrivit ultimelor date de la ANRE, în decembrie 2021, WIEE România SRL și-a acontat 29,5% din importurile de gaze ale României, fiind al doilea importator, după Imex Oil, companie care, la fel, era agreată de Gazprom pentru a vinde gazele în România. Nu știm cât importă acum.

Ce înseamnă sancțiuni

Nu este foarte clar ce înseamnă aceste sancțiuni. Agenția rusă de presă TASS spune așa: autoritățile, persoanele juridice și cetățenii din Rusia nu vor putea încheia tranzacții cu entitățile și organizațiile sancționate, nu vor putea îndeplini obligațiile față de acestea ca urmare a tranzacțiilor încheiate în trecut și nu vor putea efectua tranzacții financiare în beneficiul lor.

Teoretic, sancțiunile înseamnă că nici Gazprom nu va mai încheia relații contractuale cu WIEE pentru ca această companie să vândă gaze în România, deci, în terorie, importurile de gaze rusești prin această firmă nu ar mai fi posibile. La ora redactării acestei știri, România importă gaze prin două puncte, din rețeaua ungară și din cea bulgară, la un nivel de 4,4 milioane de metri cubi pe zi, ceea ce, folosind și producția internă excedentară, permite înmagazinarea a 9,8 milioane de metri cubi în depozite, azi, adică mai mult de jumătate din consumul național net al acestei perioade.

Într-un anunț făcut aseară, un purtător de cuvânt al Executivului german a anunțat că țara “examinează” anunțul Rusiei privind impunerea de sancţiuni unor părţi din Gazprom Germania. Spre deosebire de situația de la noi, acolo Gazprom Germania şi filialele sale operează și instalaţii de stocare a gazelor.

Potrivit unor date citate de Profit.ro, WIEE România și-a majorat anul trecut de cinci ori profitul net comparativ cu 2020, de la 9,28 milioane lei la 46,19 milioane le, în contextul creșterii importurilor de gaze rusești, dar și al creșterii prețurilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *