Chiar și după resincronizarea unității 2 a centralei de la Cernavodă, noaptea trecută, centrala nucleară funcționează la capacitate redusă, din cauza condițiilor meteo, la solicitarea dispecerului, anunță Nuclearelectrica. UPDATE la finalul textului: Un număr de 175 de linii de medie tensiune sunt afectate în prezent, intervenţiile fiind extrem de dificile până la ameliorarea condiţiilor meteorologice. UPDATE 2: Numărul de clienţi rămaşi fără curent electric scăzuse la 237.674, la ora 18:00, în urma intervenţiilor efectuate, fiind afectate 363 localităţi.
Iată integral comunicatul Nucleraelectrica emis azi dimineață:
SN Nuclearelectrica SA anunță că Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost resincronizată la Sistemul Energetic Național în noaptea de 25 noiembrie 2023.
Mentionam ca, în prezent, ambele unități sunt operate la putere redusă, in parametri normali, ca urmare a condițiilor meteo severe din Dobrogea, conform solicitarii DEN.
Unitatea 2 CNE Cernavoda a fost oprită în mod controlat în data de 20 noiembrie 2023 în vederea efectuării unor lucrări de remediere a unui echipament inaccesibil cu reactorul în funcțiune.
Oprirea controlată a Unității 2, lucrările de remediere, precum și operarea la putere redusă se realizează în condiții de siguranță, în conformitate cu procedurile specifice ale CNE Cernavodă aplicabile în aceste situații, fără impact asupra securității nucleare a reactorului, personalului unității, populației și mediului înconjurător.
La momentul redactării acestei știri, centrala de la Cernavodă, care are două unități de 700 MW, funcționa la o putere de 675 MW. Hidrocentralele asigură cea mai mare parte din producția națională, peste 40% (peste 2.800 MW), urmate de centralele pe gaze (circa 1.500 MW) și de cele pe cărbune (1.100 MW).Totuși, România încă exportă energie electrică în această dimineață la o putere de circa 900 MW.
UPDATE 10.50 Un număr de 175 de linii de medie tensiune sunt afectate în prezent, intervenţiile fiind extrem de dificile până la ameliorarea condiţiilor meteorologice, anunţă Ministerul Energiei.
„Sunt condiţii meteorologice deosebite (cod roşu) în Constanţa, Tulcea, Galaţi şi Brăila, dar şi în alte judeţe. Suntem în contact permanent la nivelul Comandamentului energetic de iarnă, inclusiv cu dispeceratul energetic naţional, IGSU şi distribuitorii. Am convocat de ieri seară o reuniune a Comandamentului pentru astăzi, ora 13:00.”, se menţionează în comunicat.
Potrivit sursei citate, condiţiile meteorologice includ ninsori abundente, vizibilitate scăzută spre zero şi rafale de vânt de peste 90-100 km/h, ceea ce înseamnă acces îngreunat în zonele afectate.
„În acest moment, sunt afectate 175 de linii de medie tensiune. Până la ameliorarea condiţiilor meteorologice, intervenţiile sunt extrem de dificile. Echipele de tehnicieni ale Reţele Electrice Dobrogea, împreună cu efective suplimentare din regiunile Muntenia şi inclusiv Banat, sunt mobilizate pentru restabilirea alimentării cu energie electrică pentru toţi consumatorii afectaţi. Am dispus remedierea tuturor defecţiunilor cauzate de vreme într-un termen cât mai scurt, ţinând cont de evoluţia condiţiilor din teren.”, se mai precizează în comunicat.
UPDATE 20.00 Numărul de clienţi rămaşi fără curent electric scăzuse la 237.674, la ora 18:00, în urma intervenţiilor efectuate, fiind afectate 363 localităţi, informează Ministerul Energiei.
Conform sursei citate, la ora 16:00, erau mai puţin de 313.000 de clienţi rămaşi fără curent electric.
„Comandamentul energetic de iarnă a fost convocat de urgenţă, sub conducerea ministrului energiei, Sebastian Burduja, şi a secretarului de stat Casian Niţulescu. Transelectrica, Transgaz şi companiile din distribuţie au raportat situaţia din teren şi stadiul măsurilor de intervenţie. Totodată, producătorii au subliniat că nu există probleme, Hidroelectrica preluând o parte din sarcina adiţională necesară pentru sistemul energetic naţional.”, a anunţat duminică ministerul.
Conform sursei citate, Transgaz a informat că nu există probleme semnificative în sectorul de gaze naturale.
În ceea ce priveşte transportul şi distribuţia energiei electrice, la ora 12 erau afectaţi peste 390.000 de clienţi, mai ales în regiunea Dobrogei.
În prezent, peste 175 de echipe de intervenţie există în teren, în toate judeţele afectate.