Uniper, cel mai mare importator german de gaz rusesc, are pierderi de 12 miliarde de euro la șase luni

Uniper, cel mai mare importator german de gaz rusesc, a raportat pierderi nete de peste 12 miliarde de euro (12,2 miliarde de dolari) în primul semestru din 2022, transmite Reuters.

Pierderile includ deprecieri de 2,7 miliarde de euro înregistrate în urma anulării proiectului gazoductului Nord Stream 2 şi a costurilor legate de subsidiara sa din Rusia, Unipro.

Uniper se confruntă cu dificultăţi în urma majorării preţului gazelor importate şi a cerut sprijinul autorităţilor pentru rezolvarea problemelor financiare provocate de creşterea preţurilor şi reducerea livrărilor de gaze ruseşti. După săptămâni de negocieri intense între Germania şi Finlanda – care controlează compania Fortum – acţionarul majoritar al Uniper, compania a obţinut un ajutor de stat de 15 miliarde de euro. Ca parte a acordului, Guvernul german va prelua o participaţie de 30% la Uniper, în timp ce participaţia Fortum va fi redusă de la 80% în prezent la 56%.

„De luni de zile, Uniper a jucat un rol crucial în stabilizarea aprovizionării cu gaze a Germaniei, dar a înregistrat pierderi de miliarde de euro din cauza reducerii semnificative a livrărilor din Rusia”, a afirmat directorul general Klaus-Dieter Maubach. Acesta a adăugat: „Dar ajutorul de stat va duce la evitarea unei reacţii în lanţ care ar fi provocat pagube mult mai mari. Prioritatea noastră o reprezintă acum implementarea rapidă a pachetului de stabilizare”.

Uniper se aşteaptă ca pachetul să fie adoptat în toamnă, la o reuniune generală extraordinară.

De asemenea, reprezentanţii Uniper au informat că nu pot prezenta previziuni privind evoluţia în 2022, spunând doar că se aşteaptă la pierderi.

Profiturile ar urma să se îmbunătăţească anul viitor, iar obiectivul este părăsirea „zonei de pierderi” la începutul lui 2024, a afirmat directorul financiar Tiina Tuomela.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *