Unii clienți noncasnici care și-au redus consumul de gaze anul trecut ar putea primi bani înapoi de la furnizori – proiect

Deputații din comisii au amendat legea referitoare la plafonarea prețurilor astfel că, dacă în final legea va fi votată așa, furnizorii de gaze vor fi obligați să dea unor clienți comerciali banii înapoi din facturile încasate anul trecut.

Comisia pentru industrii și servicii a Canerei Deputaților a scris raportul preliminar al legii care ar urma să aprobe OUG 153/2022, iar unul dintre amendamentele care a trecut se referă la obligația furnizorilor degaze a da practic bani înapoi unor clienți non-casnici care anul trecut și-au redus consumul.

Iată textul amendamentului, după care vom explica:

La articolul 1, după alineatul (8) se introduce un nou alineat, alineatul (8.1), cu următorul cuprins: «(8.1 ) În cazul clienților noncasnici care nu pot beneficia de prevederile alin. (2) lit. b) în funcție de consumul anului 2021, dar al căror consum înregistrat în anul 2022 se încadrează în consumul prevăzut la alin. (2) lit. b), furnizorii emit în semestrul 1 al anului 2023 facturi de regularizare a consumului facturat anterior aferent anului 2022, utilizând prețul maxim prevăzut la alin. (2) lit. b).»”

Despre ce e vorba de fapt

Legislația referitoare la plafonarea prețurilor, elaborată anul trecut, a inclus un plafon de preț final de 0,37 lei/kWh de gaze, preț cu toate taxele și tarifele incluse, pentru clienții non-casnici care au avut, în 2021, un consum de cel mult 50.000 MWh de gaze. Cine a avut un consum mai mare în 2021, nu a plătit anul trecut acest preț plafonat.

Ei bine, amendamentul vine și spune că acel consumator, dacă în 2022 și-a scăzut consumul și a ajuns sub pragul de 50.000 MWh, va primi de la furnizorul de gaze acum diferența între prețul plătit, neplafonat, și plafonul de 0,37 lei/kWh, pentru consumul anului trecut.

Suma de bani va trebui desigur suportată inițial de furnizori, după care ei vor cere rambursarea de la buget, potrivit legii, ceea ce va pune din nou presiuni pe furnizori, care primesc cu întrziere înapoi banii de la stat.

Potrivit unor voci din industrie, în acest moment, pentru gaze, rambursările sunt abia la nivelul facturilor emise în lunile noiembrie-decembrie 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *