Ungurii trec granița să cumpere carburanți de la benzinăriile din România

Șoferii din Ungaria încep să alimenteze cu carburanți la benzinăriile din România, după creșterile de taxe din țara vecină, scrie presa maghiară. Prețurile din țara vecină vor crește din nou, începând de mâine, ca urmare a unei creșteri de acciză, iar pentru unii diferența de preț va justifica și mai mult o deplasare pentru a alimenta peste graniță, la noi.

Începând de luni, prețul carburanților va crește cu 21 HUF pe litru în Ungaria (echivalentul a 0,28 lei), din cauza creșterii accizei, aceasta fiind a doua majorare din luna ianuarie, scriu jurnaliștii maghiari.  După majorarea prețului, un litru de benzină în Ungaria ar putea costa cu 70 de forinți mai mult decât în România, adică echivalentul a circa 90 de bani.  Acest lucru înseamnă că prețul carburanților se va apropia de nivelul din Austria, unde salariul mediu este de trei ori mai mare decât cel din Ungaria, potrivit aceleiași surse.

În aceste condiții, încă de sâmbătă au fost văzuți mai mulți șoferi maghiari care au trecut granița cu România pentu a alimenta în benzinăriile din apropierea frontierei. Jurnaliștii maghiari spun că unii dintre șoferii din Ungaria care recurg la această soluție pot face economii și de 12.000 de forinți pe lună, echivalentul a circa 160 de lei.

Într-adevăr, potrivit ultimelor date ale Oil Bulletin, serviciul de monitorizare a prețurilor ca carburanți al Comisiei Europene, valabile la data de 8 ianuarie, prețul unul litru de benzină în Ungaria este de 1,48 euro, în medie, în timp ce, în România, chiar și după majorarea semnificativă ca urmare a creșterii accizelor de la începutul acestui an, prețul mediu este de doar 1,37 euro. Așadar, cu circa 11 eurocenți, sau 55 de bani bani mai puțin decât în Ungaria. În plus, în România prețurile au mai scăzut de la începutul anului, în două rânduri, cumulat cu 12 bani (sau 2,5 eurocenți).

Potrivit datelor unui serviciu de urmările a prețurilor la carburanți din țara vecină, prețul mediu al benzinei este acum, în Ungaria, de 558 de forinți pe litru, iar de luni, odată cu majorarea accizei, el va ajunge la aproape 580 de forinți. Or, jurnaliștii maghiari au spus  că, sâmbătă, la o benzinărie de la un km de granița, în România, șoferii maghiari au alimentat la prețul de 500 de forinți pe litru.

Într-adevăr, o scurtă verificare arată că o benzinărie Petrom, liderul pieței din România, care practică printre cele mai mici prețuri de la noi, situată în localitatea Borș, afișează un preț de 6,65 lei pe litru, adică echivalentul a 507 forinți. Iar o benzinărie din Sânnicolau Mare, tot Petrom, vinde benzina cu 6,59 lei litrul, adică 502 forinți pe litru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *