Ungaria va cumpăra și mai multe gaze de la Gazprom

Ungaria a stabilit cu gigantul rus Gazprom o nouă creştere a livrărilor de gaze prin gazoductul TurkStream şi Serbia, a anunţat joi ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, la evenimentul „Săptămâna Energetică a Rusiei”, relatează agenţia EFE.

„Am stabilit modificări la contractul nostru pe termen lung privind creşterea furnizărilor pe ruta sud”, a spus şeful diplomaţiei ungare, vorbind despre întâlnirea pe care a avut-o cu o zi înainte cu directorul general al Gazprom, Alexei Miller.

Ministrul ungar de Externe nu a menţionat care va fi creşterea, dar a afirmat că va permite ţării sale „o aprovizionare sigură” în perioada următoare.

Într-un context în care Occidentul impune sancţiuni Rusiei pentru campania sa militară din Ucraina şi se dezbate reducerea livrărilor de gaze şi petrol rusesc, Ungaria a încercat să se menţină pe margine şi cu apărarea că i-ar fi imposibil să se descurce fără aceste resurse provenite din Rusia, scrie EFE.

La finele lunii august, Budapesta a semnat un contract cu Gazprom pentru livrări suplimentare de până la 5,8 milioane mc pe zi începând din 1 septembrie.

Compania ungară MVM a semnat două contracte pe termen lung cu Gazprom pentru livrări totale de 4,5 miliarde mc pe an, prin Serbia şi Austria, rute care evită teritoriul ucrainean.

Acordurile au termen de valabilitate de 15 ani şi posibilitatea de a fi revizuite la zece ani.

În plus, Szijjarto a ajuns la un acord cu compania rusă exportatoare de gaze, Gazpromexport, privind posibilitatea amânării plăţii gazelor „cu scopul de a optimiza finanţarea pe timpul iernii” şi a creşte flexibilitatea financiară şi fiabilitatea lichidităţilor companiei MVM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *