Ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, a declarat marți, în urma unei întâlniri la Budapesta cu omologul său rus, Sergei Lavrov, că Ungaria vrea să semneze anul acesta un nou acord cu grupul rus Gazprom pentru aprovizionarea cu gaze naturale pe o perioadă de 15 ani, relatează Reuters, citată de G4 Media.
Szijjarto a precizat că va discuta cu Gazprom preţul şi flexibilitatea noului contract săptămâna viitoare, în Rusia.
„Sper că vom semna în această toamnă un nou acord de aprovizionare cu gaze naturale pe o perioadă de 15 ani, în bune condiţii”, a afirmat Peter Szijjarto.
Până acum, Ungaria s-a bazat în principal pe gazele naturale ruseşti, iar autorităţile de la Budapesta nu au semnat niciodată un acord de aprovizionare pe termen lung cu niciun alt furnizor decât grupul rus Gazprom, care lucrează la extinderea prezenţei sale în Europa prin construirea mai multor gazoducte.
În ultimii ani, Ungaria a început să îşi diversifice importurile de gaze naturale, prin deschiderea unor interconectori de gaze cu majoritatea ţărilor vecine şi semnarea mai multor acorduri de aprovizionare, inclusiv unul cu grupul Shell care vizează aprovizionarea cu gaze naturale lichefiate (GNL) printr-un terminal din Croaţia.
De asemenea, în perioada următoare, urmează să fie inaugurată o nouă conductă BalkanStream, o prelungire pe teritoriul Bulgariei a conductei ruseşti TurkStream, până în Serbia şi Ungaria.
„Vom avea la dispoziţie o nouă rută pentru achiziţionarea de gaze naturale…Ungaria nu va fi lipsită de gaze naturale”, a declarat Peter Szijjarto, mai scrie G4 Media.
O afacere proastă pentru viitor?
Răzvan Nicolescu, specialist în energie, fost președinte al ACER (Asociația Autorităților de Reglementare din Europa) și fost partener Deloitte, spune că rușii, și nu ungurii, au de câștigat din această afacere.
“Din nou negociatorii ruși sunt mai buni decât cei unguri și i-au păcălit. Când toată lumea europeană încearcă să scadă consumul de gaz, să se decarboneze și să scape de taxe, Ungaria se bucură că va cumpăra pe un termen foarte lung, făcând o bună ințelegere pentru ruși, care au nevoie de cumpărători siguri”, spune Nicolescu.