Unde se va situa România în clasamentul european al prețurilor la carburant, după ieftinirea de 50 de bani pe litru anunțată de Guvern

Reducerea de 50 de bani pe litru, suportată în cote egale de Guvern și de benzinari, propulsează România pe locul trei în clasamentul european al țărilor cu cei mai ieftini carburanți.

La data de 20 iunie, prețul mediu al benzinei era, în România, de 8,54 lei litrul, iar al motorinei de 9,08 bani pe litru, potrivit ultimelor date ale Oil Bulletin, serviciul de monitorizare al pieței carburanților din UE. În euro, prețurile erau de 1,731 euro, respectiv 1,837 euro pe litru, semnificativ sub prețurile medii ponderate de la nivelul UE, de 2,03 euro pe litru,  atât pentru benzină cât și pentru motorină.

Reducerea de 50 de bani pe litru, aplicată în perioada iulie-septembrie, înseamnă, în euro, circa 10 eurocenți, așadar, aplicat la prețurile din 20 iunie, după reducere, prețul mediu din România va fi, pentru benzină, de 1,63 euro, și, pentru motorină, de aproape 1,74 euro.

Cu aceste niveluri de preț, România va fi a treia cea mai ieftină țară din UE în ceea ce privește prețul benzinei, după Ungaria și Slovenia, unde prețurile sunt plafonate prin decizie a Guvernului (nu am luat în calcul Malta, țară cu un consum mic). La motorină, la fel, va fi a treia cea mai ieftină piață din UE, după aceleași țări, și chiar ușor sub nivelul prețului mediu din Bulgaria – 1,737 euro litrul la noi, 1,74 euro litrul la ei.

În Ungaria prețul mediu este de 1,22 euro pentru benzină și 1,47 euro pentru motorină. În Slovenia prețurile medii sunt de 1,56, respectiv 1,66 euro pe litru.

Compensare anunțată azi

Preţul carburantului la pompă va fi compensat cu 50 de bani, a anunţat prim-ministrul Nicolae Ciucă după ședința de Guvern de azi. „Pentru ca cetăţenii români şi firmele să plătească mai puţin pentru carburant, am identificat împreună cu specialiştii o soluţie de compensare în sumă fixă de 50 de bani care se aplică direct la pompă”, a declarat Ciucă, joi, la Palatul Victoria. Mecanismul va fi aplicat pe o perioadă de trei luni de zile.

Premierul a mai spus că ”jumătate din această reducere va fi decontată de stat, printr-un mecanism care va fi stabilit între distribuitori şi ministerele de resort”.

”Mecanismul prin care să asigurăm stabilitatea preţurilor la combustibil va fi aplicat pentru o perioadă de 3 luni. Compensarea va fi evidenţiată pe fiecare bon fiscal emis la staţiile de alimentare cu combustibil. Valoarea pachetului de compensare, pentru această perioadă, va fi de 2 miliarde de lei, jumătate din aceşti bani urmând a fi asiguraţi de la bugetul de stat”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Premierul nu a luat întrebări de la jurnaliști, dar, potrivit unor informații aflate anterior de noi din mai multe surse, retailerul de carburanți își asumă, benevol, să reducă din marja sa prețul cu 25 de bani pe litru, iar în acest caz se adaugă și reducerea de 25 de bani de la stat. Compania va primi de la stat înapoi cei 25 de bani pe litru sub formă de reducere a taxelor pe care trebuie să le plătească bugetului. 25 de bani pe litru rămâne pierderea sa.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *