Undă verde pentru gazele din Marea Neagră: ANRM a confirmat planul de dezvoltare a perimetrului Neptun Deep

OMV Petrom și Romgaz anunță că planul final de dezvoltare a zăcămintelor comerciale Domino și Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep a fost confirmat de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale.

Prin urmare, proiectul Neptun Deep intră in faza de dezvoltare, care presupune atât atribuirea contractelor, cât şi executarea activităților de foraj şi construire a infrastructurii necesare pentru extracția gazelor naturale, arată Petrom.

“Odată cu confirmarea Planului de Dezvoltare, proiectul Neptun Deep trece în faza de implementare tehnică. Avem o echipă dedicată cu o experiență de zeci de ani în dezvoltarea unor proiecte de o asemenea importanță și complexitate. Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre, va contribui la securitatea energetică a României și la bunăstarea țării. Mulțumim tuturor partenerilor implicați in proiect, inclusiv autorităților romane si așteptam cu nerăbdare continuarea colaborării”, a afirmat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

Răzvan Popescu, Director General Romgaz a spus: „Confirmarea planurilor de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino și Pelican Sud de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale reprezintă etapa de la care începe efectiv faza de dezvoltare a zăcămintelor comerciale, un nou moment de referință pentru proiectul Neptun Deep. Această etapă importantă reprezintă confirmarea faptului că decizia de a investi în proiectul Neptun Deep a fost una corectă, atât în interesul ROMGAZ cât și al asigurării și consolidării securității energetice a României”.

Aristotel Marius Jude, Director General Adjunct Romgaz, a afirmat: „Acest moment marchează atingerea unui obiectiv major pentru proiectul Neptun Deep, respectiv confirmarea resurselor și rezervelor din perimetrul Neptun Deep. Rămânem, în continuare, angajați în atingerea obiectivelor acestui proiect care va aduce beneficii incontestabile independenței energetice a României. Mulțumim, în numele ROMGAZ, echipelor implicate în acest proiect precum și Agenției Naționale pentru Resurse Minerale pentru eforturile susținute în vederea îndeplinirii acestui obiectiv”.

OMV Petrom și Romgaz vor investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului, care va genera o producție de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Începerea producției este estimată pentru anul 2027.

Infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor offshore de gaze naturale Domino și Pelican Sud include 10 sonde, 3 sisteme de producție submarine și rețeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze către Tuzla și o stație de măsurare a gazelor.

Platforma își generează propria energie electrică, funcționând la cele mai înalte standarde de siguranță și protecție a mediului. Platforma offshore, sondele si zăcămintele vor fi operate de la distanță, prin intermediul unei replici digitale (digital twin). Acesta permite optimizarea proceselor și va contribui la îmbunătățirea performantei de mediu, prin eficientizarea consumului energetic și minimizarea emisiilor.

Citește și:

Neptun Deep în imagini. Cum arată proiectul care va face din România primul producător de gaze din Uniunea Europeană – VIDEO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *