Una din cele mai mari centrale fotovoltaice plutitoare din lume, construită în Singapore

Singapore a dezvăluit, miercuri, una din cele mai mari centrale fotovoltaice plutitoare din lume, cu o suprafaţă echivalentă cu 45 de terenuri de fotbal, o iniţiativă destinată reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, transmite AFP.

Un număr total de 122.000 de panouri solare au fost instalate pe rezervorul de apă Tengeh. Aceste panouri ar urma să producă energia electrică necesară pentru funcţionarea a cinci uzine de tratare a apelor reziduale.

Oraşul Singapore este unul din cei mai mari emitenţi asiatici de gaze cu efect de seră, în funcţie de cantitatea de CO2 pe cap de locuitor. În plus, suprafeţele limitate de teren disponibil constituie o provocare pentru construirea unor noi proiecte de energie regenerabilă. În consecinţă, soluţia o reprezintă instalarea centralelor în largul mării sau pe rezervoarele de apă.

Centrala fotovoltaică dezvăluită miercuri are o capacitate de 60 MWp şi va permite o reducere a emisiilor de CO2 echivalentă cu eliminarea de pe şosele a 7.000 de automobile, potrivit Sembcorp Industries şi Autorităţii responsabile de gestionare apelor din Singapore, cei doi parteneri în construcţia acestei centrale.

Anterior, Singapore a instalat centrale fotovoltaice în strâmtoarea Johor, care separă Singapore de peninsula malaeziană, şi altele pe pământ. Singapore este ameninţat de creşterea nivelului apelor , ca urmare a schimbărilor climatice, şi autorităţile sunt conştiente de necesitatea de a-şi reduce emisiile de CO2, însă analiştii susţin că până acum eforturile sunt insuficiente.

În luna februarie, guvernul din Singapore a dezvăluit un plan verde care prevede plantarea de arbori, diminuarea cantităţii de deşeuri trimise la gropile de gunoi şi înmulţirea staţiilor de încărcare pentru automobilele electrice. De asemenea, autorităţile vizează multiplicarea de patru ori a producţiei de energie solară care ar urma să acopere 2% din consumul ţării în 2025 şi 3% în 2030, ceea ce ar corespunde cu necesarul a 350.000 de gospodării pe an.

În pofida dorinţei de a deveni mai ecologic, Singapore va avea dificultăţi în a-şi reduce dependenţa de gazele naturale, care furnizează 95% din energia sa electrică şi să îşi reducă emisiile de CO2 fără a afecta sectoarele rafinării şi petrochimiei.

Singapore s-a angajat să reducă la jumătate nivelul emisiilor poluante până în 2050 şi să ajungă la un obiectiv de emisii zero „cât mai rapid posibil” ulterior. Însă aceste obiective sunt mai modeste decât cele ale altor economii dezvoltate iar Climate Action Tracker, un organisme independent de evaluare le-a calificat ca fiind insuficiente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *